АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ЗАМИНАВА НА ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В УНГАРИЯ

Президентът Румен Радев
13.06.2019 / 07:59

Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Унгария и утре ще обсъди с колегата си Янош Адер актуални въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред. Радев ще се срещне с премиера Виктор Орбан и с председателя на парламента Ласло Кьовер.

Сътрудничеството на България и Унгария в областта на отбраната и сигурността, икономическите отношения и връзките на двете държави в сферата на културата и образованието, също ще бъдат акцент в разговорите на държавния глава в Будапеща. Румен Радев и Янош Адер ще обсъдят перспективите на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз и НАТО.

Тази вечер президентът ще се срещне с българската общност в Будапеща.

По официални данни в Унгария живеят 6,5 хиляди наши сънародници. От 2014-а година Унгария признава официално 13 малцинства - сред тях е и българското. Българската общност тук е една от най-сплотените. Създадена е от български градинари в началото на 19 век, които основали църква, училище и културен дом.

"Няма никога да забравя, че съм българин, макар и да не съм се родил в България" - казва Симеон Варга, чиято майка е българка. Научил е родния ѝ език в училище "Христо Ботев" в Будапеща.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев