АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ СТАВА 1 ЛЕВ

С гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля партийните субсидии се намаляват на 1 лв. за глас за периода 30 юни -31 декември 2019 година
12.06.2019 / 14:06

С гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля парламентът прие на първо четене актуализация на държавния бюджет за настоящата година, с която партийните субсидии се намаляват на 1 лв. за глас за периода 30 юни -31 декември 2019 година и по 11 лв. на глас за първите шест месеца на годината.

Въпреки несъгласието на ДПС и БСП проекторешението на Министерски съвет бе одобрено със 117 гласа „за” и 90 „против”.

Очаквано дебатът по предложението предизвика спорове между депутатите. От ГЕРБ заявиха, че поддържат законопроекта с желанието да отговорят на очакванията на обществото. Внушението е, че ГЕРБ е този, който раздава и пази субсидиите, днес искаме да кажем, че това не е така, коментира Тома Биков.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви от парламентарната трибуна, че предложението на управляващите е див популизъм, който ще има тежки последици за българския политически живот.

От БСП също се противопоставиха на предложението за намаляване на партийните субсиди на 1 лв. за глас. От левицата настояват за широка политическа дискусия, преди да се вземе решение.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" отбеляза, че след приемането на промените в Закона за политическите партии в петък за надвзетите субсидии, от 1 юли политическите сили ще дължат пари на Министерството на финансите заради чиновническа грешка. "Докато си играем на игрички помежду си, накрая можем да загубим и крехката демокрация, която имаме в България", предупреди той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев