АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН: САЩ ТЛАСКАТ СВЕТА КЪМ ГЛОБАЛНО НЕРАВЕНСТВО И ТЕХНОЛОГИЧНА ВОЙНА

Президентът на РФ Владимир Путин по време на Международния Икономически форум в Санкт Петербу
07.06.2019 / 21:57

Икономическите отношения в света са в криза, заяви руският президент Владимир Путин в петък, по време на Международния Икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от БНР.

Той добави, че бяха премахнати симптомите след световната икономическа криза преди десет години, но "количествените улеснения" на централните банки никога не успяха да адресират "същността на проблемите".

Владимир Путин посочи, че днес нововъзникващите пазари съставляват много по-голяма част от световната икономика, отколкото преди десет години. Руският президент подчерта, че е убеден, че глобализацията, като модел на световния растеж, е станала по-малко актуална с течение на времето.

Той предупреди, че нововъзникващите икономики също имат своите интереси и нагласи, които доведоха до нова амбиция на Запада да "запази своето господство", като се отдалечи от свободната търговия, която той насърчаваше и се съсредоточи върху "търговските войни" и санкциите, визирайки предприетите наскоро мерки от САЩ.

Руският президент също така предупреди за "безцеремонните" опити да се изтласка китайския технологичен гигант "Хуавей" от световния пазар и да се "монополизира" развитието на технологиите.

Той разкритикува по-специално САЩ за налагането на ограничения върху китайската компания, заявявайки, че подобни действия ще доведат до "глобално неравенство" и "технологична война", тъй като Вашингтон се опитва да "разпространи своето правораздаване" по целия свят.

Превръщането на долара в инструмент за натиск подкопава доверието в тази валута, заяви руският президент.

Путин подчерта, че създадената след Втората световна война Бретън-Уудска финансова система и сменилата я през 70-те години на ХХ в. Ямайска система не отговарят на съвременните реалности: поява на нови икономически центрове и повишаване на ролята на регионалните валути.

Очевидно е, че тези дълбоки промени изискват адаптация на международните финансови организации, преосмисляне на ролята на долара, който, ставайки световна резервна валута, се превърна днес в инструмент за натиск на страната емитент над целия останал свят, посочи президентът Путин.

В пленарното заседание на икономическия форум в Санкт Петербург участваха още Председателят на КНР Си Цзинпин, българският президент Румен Радев, премиерите на Армения и Словакия Никол Пашинян и Петер Пелегрини и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев