АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕД НЯКОИ РИК В СТРАНАТА

Избори
27.05.2019 / 09:58

Осем автобуса с представители на секционни избирателни комисии от различни общини в София-област чакат да бъдат приети от 26 РИК която е позиционирана в областната управа на бул. "Витоша". Оттам твърдят, че работят в нормални темпове и не са спирали да приемат протоколи. Има представители на общините Правец, Етрополе, Челопеч и други. От Районната избирателна комисия обработват секционни протоколи, но заради много грешки в изборните книжа, приемането става бавно. Забавяне има заради закъснели секционни комисии, объркали графика.

Напрежение пред районните комисии във Враца и във Велико Търново

В РИК Враца са предадени едва половината от протоколите на 317-те секции в областта. Отчитането се бави заради грешки при попълването на изборните книжа, каза говорителят на Комисията Красимир Колев. Масово протоколите на секционните избирателни комисии са сгрешени, отбеляза Колев. В протоколите има седем контроли за хартиените бюлетини и 11 за машинното гласуване и те не са попълнени правилно. Заради грешки при изписването на резултатите за 10 секции ще се наложи повторно преброяване на бюлетините. Според Красимир Колев много от членовете на комисиите не са чели указанията на ЦИК за попълването на изборните книжа.

12 часа продължи приемането на бюлетините и изборните книжа в Районната избирателна комисия във Велико Търново. Един от членовете на секционна комисия е получил на опашката тази сутрин инсулт, оказана му е медицинска помощ. Объркано окомплектоване на страниците от протоколите, което е направила Община Лясковец при раздаването на книжата на секционните комисии, е довело до разбъркване на страници с различни номера и това създаде проберем при отчитането на изборните резултати и напрежение тази сутрин между чакащите над седем часа комисии да предадат бюлетините. Резултатите ще бъдат зачетени, не е от правомощията на РИК да наложи санкция на Община Лясковец, посочи председателят на комисията Десислава Йонкова. При 61% извадка от протоколите БСП е втора политическа сила в област Велико Търново с 28,95%, следва ДПС – 9,28%, ВМРО – 8,68%, "Демократична България" – 4,7%. С квадратчето "Не подкрепям никого" са гласували 1312 избиратели.

В Смолян продължава приемането на протоколите

В Районната избирателна комисия в Смолян продължава приемането и обработването на протоколите от проведеното гласуване в областта. Въпреки затрудненията в някои от секционните комисии при изчисляване на резултатите от гласуването с бюлетини и на резултатите от машинното гласуване, не са допуснати грешки, каза председателят на РИК Смолян Симеон Велинов.

"Отчитането на протоколите все още продължава. Към момента може да се каже, че половината от протоколите са обработени. Политическа партия ГЕРБ взима 31.06% с 3889 гласоподаватели с действителни бюлетини, а "БСП за България" са с 23.92% с 2995 гласоподавателя с действителни бюлетини. "Движение за права и свободи" са с 20.35% и общо 2548 действителни гласа. ВМРО взимат 5.02% с 629 гласоподавателя с действителни бюлетини".

Изравняване между ГЕРБ, ДПС и БСП в Пазарджик

При 64% обработени протоколи от РИК Пазарджик изборните резултати показват изравняване между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-активно са гласували в родопските общини. Към момента ГЕРБ събира 25.99%, следвана от ДПС с 24.63%. Междинният резултат за БСП е 24.58%, а за ВМРО - 7.35%. За "Демократична България" са гласували 3.37%, показва извадката. "Воля" събира малко над 3%. Слабо представяне за Волен Сидеров и Валери Симеонов с по 1%. Резултатите са при 29% активност за областта. Най-малката община - Сърница, е гласувала най-активно - 64.61%, следвана от Батак с почти 52%. Най-слабо са гласували в Панагюрище и Пазарджик.

ГЕРБ първа сила в Хасково

С 32.82% ГЕРБ е първа политическа сила в област Хасково при обработени от Районната избирателна комисия 44.51 на сто от протоколите на секциите. Според междинните резултати БСП се нарежда на второ място с 24.43%, трета е ДПС с 22.51%. Следват ПП ВМРО с резултат 5.97% и Демократична България с 2.60%. Данните на РИК са към 6.00 часа тази сутрин.

Междинни резултати във Варна и в Благоевград

Междинните резултати във Варна сочат, че ГЕРБ получава 33.43% от гласовете, БСП - 22.30%, ДПС - 12.7%. "Воля - Българските родолюбци" събира 7.78% подкрепа, ВМРО - 7.21%, "Демократична България" - 5.39%. Окончателните резултати за гласуването в областта се очаква да бъдат обявени днес.

Междинните резултати в Благоевград при 61% обработени протоколи, сочат преднина на коалиция ГЕРБ - СДС от 34%, следвани от "БСП за България" - 22.50%. На трето място е ДПС с 16.4%, следвана от ВМРО с 10.67%. За "Демократична България" са гласували малко под 5% от избирателите, партия "Воля" събира 3%. Границата от 1% са прехвърлили "Път на младите" и Десислава Иванчева. Около 100 секции все още чакат пред сградата на Драматичния театър в Благоевград, за да предадат изборните книжа. Окончателните резултати от изборите за ЕП в Благоевград се очаква да бъдат обявени около обяд.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев