АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В УКРАЙНА ПОИСКАХА ДА „ХВАНАТ” ПРИСТИГНАЛИТЕ ЗА ВСТЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ЗЕЛЕНСКИ РУСКИ ЖУРНАЛИСТИ

В Украйна има ли  свобода на словото и демокрация?
20.05.2019 / 12:56

Украински медии пуснаха материал под заглавието „Трябва да ги хванем! В Киев са забелязали руски пропагандисти.Фотофакти”, в който се разказва за работата на журналистите от канала НТВ в украинската столица в деня на встъпването в длъжност на новоизбрания президент на страната Владимир Зеленски.

В допълнение, публикувани са снимки на журналистите Ина Осипова и Андрей Стеняхни. „В Украйна пропагандистите от руския канал НТВ вече не се крият”, пише в „Туитър” авторът на снимките Руслан Дейниченко.

Вестникът цитира призивите на украинските интернет потребители: „Трябва да ги хванем!”, „В клетката, а след това за обмен за украинските пленници!”.

Политическият анализатор Владимир Корнилов обърна внимание на съответните призиви, публикувани от украинските медии. „Какъв ужас! В Киев са забелязали руски журналисти, които, Кошмар! - открито снимат репортаж!”, подигра се той от своята страница във „Фейсбук”.

„Обозревател” веднага изскача със заглавието: „Трябва да ги хванем!”. Напомнете ми, дали в Украйна има свобода на словото и демокрация?”, пита Корнилов.

След преврата през 2014 г. украинските власти забраниха излъчването на руски телевизионни канали, а руските журналисти по всякакъв начин са възпрепятствани да изпълняват професионалните си задължения. По-специално, руските представители на медиите през 2017 г. не бяха допуснати в Украйна за покриване на международния конкурс за песен „Евровизия”. Освен това представители на украинските власти обявиха „личен бойкот“ на руските медии и не им позволяват да задават въпроси.

Добавяме още, че преди повече от година, на 15 май 2018 г., главният редактор на портала РИА Новости-Украйна, Кирил Вишински, беше задържан за държавна измяна, както и за незаконен трафик на оръжие. Журналистът е изправен пред съд с лишаване от свобода до 15 години. В същото време Вишински се противопоставя на възможния му обмен срещу някой от украинските граждани, държани в руските затвори.

Колегите на Вишински се надяват, че с новия президент на Украйна Владимир Зеленски ще сложи край на произвола срещу журналиста и той ще бъде освободен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев