АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ЦЕЛТА НА БОРИСОВ Е ЛИЧНО ПОЛИТИЧЕСКО ОЦЕЛЯВАНЕ

Корнелия Нинова
20.05.2019 / 10:40

„Едно от първите неща, които ще направим, когато управляваме, е да стимулираме младите семейства допълнително за децата заради демографската катастрофа. Предлагаме 6400 лв. еднократна помощ за второ или трето дете на работещи родители, които са се осигурявали. Това струва 30 млн. лв. годишно“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Гласове с Явор Дачков" по БСТВ.

Според нея за размера на бюджета и харчовете, които се правят, това е нищожна сума, но би помогнала на млади българи за отглеждане на деца.

„За тези две години, откакто управлява Борисов, той еднолично, със 190 решения на МС, е изхарчил 5 млрд. и 900 млн. лв., извън бюджета на страната. Къде са отишли тези пари и какъв ефект са дали? Това е един от пороците на това управление, което вярвам, че ще поправим“, каза Корнелия Нинова.

„Сега предизборно, г-н Борисов обикаля страната и, примерно, в Стара Загора му поискаха 500 млн. лв, той обеща да им ги даде в сряда. Така не се управлява държавен ресурс. Целта му е лично политическо оцеляване“, подчерта председателят на БСП.

Корнелиь Нинова посочи три големи достойнства на „Визия за България“: „За първи път някоя партия предлага такъв прочит на политиката – да сложим край на модела на прехода и да започнем да възстановяваме страната. Написахме програмата не в кабинетите, а тръгнахме в страната – 500 срещи, десетки хиляди хора и специалисти са ни помагали да я изработим заедно. В програмата има конкретни управленски политики – болниците да не са търговски дружества, коригиране на лекарствената политика, доходите, преизчисляване на пенсиите, младежка политика и подпомагане на младите семейства и още много конкретни предложения“, уточни Нинова.

„БСП три години подред много последователно показвахме грешките на правителството. Сега е времето БСП да покаже алтернативата, а това става спокойно, уверено и аргументирано. Проблемите, които засягаме и предлагаме решения за тях, макар и национални, са част от европейските“, подчерта лидерът на левицата.

Като пример Корнели Нинова посочи бедността и неравенствата. „Една от основните теми е европейската минимална работна заплата и пенсия. Другият голям проблем в България е корупцията, особено в еврофондовете, а това е европейска тема“, допълни тя.

Нинова подчерта, че предстои формирането на Европейска прокуратура и избор на главен европейски прокурор. „Това е механизъм да се спрат кражбите от еврофондовете и да стигат до тези хора, за които са предназначени, а не до няколко фирми, приближени до властта и да отиват за къщи за гости и апартаменти с асансьори“, допълни тя. В тази връзка Нинова обърна внимание, че според правилата за Европейска прокуратура, имаме право на двама делегирани прокурори – българи, които изпълняват нейните функциите в България. „Два месеца настояваме да изработим правила за техния избор, да направим промени в Закона за съдебната власт. Управляващите мълчат. Тихомълком някъде ще се реши и ще замине някой послушен човек, който да се командва от тук“, посочи тя.

Председателят на БСП смята, че предсрочни избори могат да предизвикат избирателите и ги призова да гласуват – свободно, спокойно и без страх.

„Ако ГЕРБ загубят тези избори, те вече нямат легитимност и доверието да управляват“, каза още Нинова. Тя припомни, че могат да се дадат много примери как БСП се бори със задкулисието и паралелната държава. „Напуснахме парламента заради това, че се посяга на правото на хората да гласуват с преференция“, припомни тя. Нинова подчерта, че много удари е понесла партията за това, че се бори да промени модела и да се разграничи от статуквото.

„Когато си тръгнал срещу модел, който съществува 30 години, няма как да не си създадеш врагове. Въпросът е дали ще издържиш. Аз искам да продължим по същия начин, както до сега“, заяви тя. „Когато хората ни дадат право да управляваме, ще разберат, че каквото сме говорили като опозиция, ще го превърнем в реални действия“, допълни Корнелия Нинова.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев