АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ В ЕС

Българска агенция по безопасност на храните
14.05.2019 / 08:03

Държавата започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС. За първи път ще се изпитват и спиртни напитки. Вероятно сред основните храни, които ще бъдат проверявани за двоен стандарт, ще бъдат макаронените изделия, млечните продукти, консерви, зехтин, както и бира, вино и спиртни напитки. Изследването ще продължи 18 месеца.

Представители от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните ще участват в пресконференция, организирана от Комисията за защита на потребителите (КЗП) във връзка с изнасяне на резултатите от проведено проучване на пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в Европейския съюз. Събитието ще се проведе на 14 май от 10:00 ч. в зала „Витоша“ на хотел „Маринела”, София.

Анализът на пазара в България и свързаният с това подбор на продуктови групи са извършени в рамките на развивания от КЗП проект, свързан с двойния стандарт при потребителските стоки – „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“, финансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020).

БАБХ е включена в изпълнението на проекта като компетентен орган и ще подпомага дейностите на КЗП при вземането на проби и извършването на сравнителен анализ на резултатите, посочват от Агенцията.

По време на пресконференцията ще бъдат представени избраните продукти от определените в проекта продуктови групи стоки (храни и напитки), от които предстои да се купят проби за извършването на анализ и съпоставка. Ще бъдат разяснени принципите на подбор на продуктите, механизмът на вземане на пробите, методиката на самото изследване и оценката на съответствието в състава и сетивните свойства на храни от дадена марка, предлагана на различните пазари в Европейския съюз.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев