АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛША РАЗТЪРСЕНА ОТ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА СВЕЩЕНИЦИТЕ ПЕДОФИЛИ

Ярослав Качински
14.05.2019 / 00:01

Нов документален филм за свещениците педофили разтърсва предимно католическа Полша, предизвиквайки извинение от страна на църковната йерархия и подтиквайки един свещеник да напусне духовенството.

Филмът "Не казвай на никого" беше публикуван в YouTube в събота и до по-рано днес имаше 7 млн. гледания, съобщават полските медии.

След премиерата на филма архиепископът на Полша благодари на създателите на филма, братята Томаш и Марек Секиелски, за тяхната "смелост". Архиепископ Войчех Полак заяви: "Извинявам се за всяка рана, нанесена от представителите на църквата."

Филмът разкрива, че на свещеника Дариуш Олейничак, осъден за сексуално насилие, му е било позволено да продължи да работи с млади хора. В неделя той си подаде оставката като свещеник.

Църковните власти в Полша съобщиха през март, че са регистрирали случаи на 382-ма духовници, които са насилили 625 жертви под 18-годишна възраст от 1990 г. насам.

Междувременно лидерът на управляващата дяснопопулистка партия "Право и справедливост" Ярослав Качински се зарече да бъдат предприети крути мерки срещу сексуалното малтретиране на деца след публикуването на филма.

"Онези, на които са поверени деца, ще бъдат особено строго наказани (за сексуално посегателство), и това важи и за свещениците, разбира се, но и за всички, включително... известни личности", настоя Качински.

Онези, които в момента са признати за виновни за посегателство срещу деца под 15-годишна възраст, ги грози до 12 години затвор.

Качински, който е най-влиятелната фигура в управлението на Полша, макар че не заема никакъв държавен пост, намекна, че присъдите могат да бъдат увеличени до 30 години, но не посочи кои знаменитости има предвид.

От своя страна полският нобелов лауреат за мир Лех Валенса призова Католическата църква да предотврати по-нататъшното сексуално насилие над деца от членове на нейното духовенство.

Един от свещениците, представени във филма, е Францишек Цибула, който е служил като свещеник на Валенса в продължение на 15 години - от 1980 г., когато той основава профсъюза "Солидарност", който подпомогна падането на комунистическия режим, до превръщането му в първия демократично избран президент през 1990 г. и до края на мандата му през 1995 г.

"Натъжих се, когато разбрах, че моят свещеник, моят изповедник се е държал толкова зле", коментира Валенса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев