АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕКАРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ УНИВЕРСИТЕТСКИ ПЕДИАТРИЧНИ КЛИНИКИ СА В ГОТОВНОСТ ЗА ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ

Лекари
10.05.2019 / 13:36

Лекарите и специалистите по здравни грижи, работещи в държавните университетски педиатрични клиники, подкрепяйки протеста на колегите си от Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев", са в готовност за собствени координирани протестни действия.

Това се посочва в декларация на Българската педиатрична асоциация, в която се припомнят нерешени проблеми в областта на детското здравеопазване. Ако тези проблеми не намерят решение в кратки срокове, лекарите изразяват готовността си за протест.

Незаплащането на потребителска такса е дискриминация от страна на държавата към труда на педиатрите и всички специалисти, които се грижат за здравето на децата, се допълва в декларацията. Лекарите настояват да се въведе коефициент за сложност на случаите, тъй като децата с трудни за диагностика и лечение заболявания се лекуват основно в университетските болници, а тези пациенти изискват значителен финансов ресурс.

Клиничните пътеки да бъдат разделени за възрастни и за деца, като целта е да се отстранят "редица несъответствия и неточности, които в момента са налице", се добавя още в декларацията.

Годишният финансов ресурс за пациенти до 18-годишна възраст е не повече от 11-13% от общия разход на НЗОК, посочват още лекарите.

От асоциацията настояват и за създаване на структура в Министерството на здравеопазването, отговаряща за цялостното управление и координация на дейностите в детското здравеопазване.

Декларацията на Българската педиатрична асоциация е изпратена до президента, до премиера, до председателя на Народното събрание, до министъра на здравеопазването и др.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев