АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗБИРАТЕЛИТЕ В АНГЛИЯ НАКАЗАХА И УПРАВЛЯВАЩИТЕ, И ОПОЗИЦИЯТА

Лейбъристите и торите загубиха контрола в ключови общини на местните избори в Англия
03.05.2019 / 10:45

Английските избиратели използваха местните избори, за да накажат както управляващите консерватори на премиера Тереза Мей, така и опозиционната Лейбъристка партия заради безизходицата във връзка с Брекзит, показват частични резултати от провелите се вчера местни избори в Англия и Северна Ирландия, съобщават британските медии.

В Шотландия и Уелс не се проведоха избори.

С обявени досега малко над една трета от резултатите от гласуването в Англия за общински съвети, Консервативната партия губи 400 общински съветници, а Лейбъристката партия е загубила над 80 съветници. Либералдемократите пък са спечелили над 270 съветници в сравнение с местните избори през 2015 година.

Повече от 8 000 места в английските общински съвети - административни органи, които отговарят за ежедневните решения относно местната политика от образование до управление на отпадъците - бяха обект на избор. Пълните резултати се очаква да излязат по-късно днес.

Печеливши от вчерашните избори са по-малките партии и независими кандидати, като освен либералдемократите добре се представя и Зелената партия. Избори се проведоха за 248 общински съвета в Англия, за шестима кметове и за всички 11 общински съвета в Северна Ирландия.

Обединеното кралство трябваше да излезе от Европейския съюз на 29 март, но Мей не успя да получи одобрение от британския парламент на споразумението си с ЕС за развода.

Сега не е ясно кога, как и дори дали Брекзит ще се случи, но настоящият краен срок за излизане е 31 октомври.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев