АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР ПОРОЖАНОВ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ НА САЙТА Е СПИСЪКЪТ С КЪЩИ ЗА ГОСТИ

Румен Порожанов
03.05.2019 / 10:39

Ако списъкът на къщи за гости с финансиране по Програмата за развитие на селските райони не е на сайта до края на деня ще бъде качен. Това обеща министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в студиото на Нова телевизия. Той няколко пъти повтори, че списъкът е качен още през 2016 година именно с цел гражданите да подават сигнали за нарушения и всичко да бъде прозрачно. На въпрос обаче къде може да бъде намерен този списък, Порожанов заяви, че сега няма да рови в сайта.

Министърът бе категоричен, че фонд "Земеделие" си е свършил работата и е направил всички "чекове" от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка, а по отношение на къщите за гости проверките дори били завишени. Порожанов заяви, че няма подадени сигнали обаче. По думите на министъра проблемите са при използването по предназначение на къщите за гости, но това не е проблем на фонда и на процедурите, а на последващия контрол. Според него не могат да се проверят всички десетки хиляди бенефициенти към фонд "Земеделие".

Към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 - с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. Румен Порожанов обаче не може да каже каква част от сумите, които трябва да се върнат, са върнати, тъй като в момента текат процедурите по събиране на средства. По думите му се искат около 10 милиона.

"Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол", заяви Порожанов.

Той коментира, че една проверка ще установи дали на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, която подаде оставка, е съпричастна към проекта.

Той е поискал официална проверка. По думите на г-жа Мизова тя е имала доброто намерение да помогне на тези хора да си направят сайт още през 2011 г." Тогава си е сложила телефона и го е забравила. По нейните думи никой не я е търсил."

Порожанов категорично отрече неговият син Антоан по някакъв начин да е бил съпричастен към проверките във фонд "Земеделие", докато той е бил шеф на фонда.

"Синът ми не е одитирал разплащателната агенция към Държавен фонд "Земеделие", посочи Порожанов и обясни, че синът му е започнал работа в одиторската фирма "Делойт" като стажант през 2012 година. След година стажуване, Антоан Порожанов работи като младши асистент одитор. След това е напуснал. Одитирал е банки, застрахователни компании, но не и разплащателната агенция към ДФ "Земеделие", категоричен е баща му Румен Порожанов.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Спецпрокуратурата се е заела с измамите с евросредства. Операцията се провежда съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Преди седмица пък главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС. От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Преди дни земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев