АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С БАЛЕТ „НЕСТИНАРКА“ В ТЕАТЪРА И НЕСТИНАРСКИ ТАНЦ НА ПЛОЩАДА И ЗАПОЧВАТ „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“

Майските дни на културата „Сливенски огньове“
30.04.2019 / 15:00

Майските дни на културата „Сливенски огньове“ ще бъдат открити на 2 май. Проявите започват от 18.30 часа с балет „Нестинарка“ в Драматичен театър „Стефан Киров“ по музика на Марин Големинов, поставен от Държавна опера-Стара Загора.

Входът е с покани, като стойността на една покана е 3 лева. Средствата са дарение и ще бъдат преведени по сметката за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк. Покани можете да намерите на касата на зала „Сливен“. Сюжетът на „Нестинарка“ е смесица от староезически представи и по-нови християнски преживявания. Върху широката основа на народния обичай се развива личната драма на главната героиня Демна. Събитията се случват в нестинарско село в Странджа и село в Югозападна България.

След спектакъла, на площад „Хаджи Димитър“ от 20.15 часа, жителите на Сливен и гости на града ще наблюдават нестинарски танц. За целта ще бъде отделено специално място, на което ще се подготви жаравата за танца при спазването на всички противопожарни изисквания, съобщиха от Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“.

В 20.30 часа ще започне церемонията по запалване на символния огън, която включва дефиле на факлоносци – ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ ПГХТ „акад. Неделчо Неделчев“. В 20.45 часа ще има огнено шоу „Дивинитас“, а след него – празнични фойерверки.

Община Сливен кани жителите и гостите на града на събитията, които поставят началото на „Майските дни на културата“ на 2 май.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев