АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕК РЪСТ В ОЦЕНКАТА НА ДЪРЖАВАТА В ГРИЖИТЕ ЗА ДЕЦАТА

Д-р Стефан Панайотов
24.04.2019 / 21:15

Осмото поред издание на годишния доклад „Бележник 2019“– Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ беше представено вчера в Сливен и в още седем града в страната.

Докладът се изработва от Национална мрежа за децата – обединение на 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. В него се прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България.

За трета поредна година докладът включва и мнението на над 460 деца, млади хора, родители и професионалисти. Целта е да се разбере какъв е животът на децата, на техните родители и как се справят професионалистите, чиято роля е да ги подкрепят – учители, здравни и социални работници и др. Така, заедно с експертната гледна точка, се показват и впечатленията, нагласите и очакванията на обикновените хора. Без претенции за представителност и изчерпателност, в края на 2018 и началото на 2019 г., участниците във фокус групи и онлайн анкета, споделиха факти за своя живот и мненията си за публичните услуги в областта на здравеопазването, образованието, правосъдието и семейството. Тази година двата доклада – този с оценките на експертите и този с мнението на децата, родителите и професионалистите, са представени в една обща книжка.

Тя включва и автентични мнения на деца, набрани чрез допитвания, проведени от младежи от Национален Юрочайлд форум - България (НЕФ) и от децата в младежка мрежа "Мегафон". В гр. Сливен бяха представени някой от най-важните теми обхванти в доклада, с говорители от всички области на които се простира Югоизточният регион на Национална мрежа за децата:

 

Детско здраве с говорител д-р Стефан Панайотов – лекар и председател на Фондация „Здравето на ромите“ гр. Сливен

 

Образование с говорител Мария Иванова – педагог, експерт към Сдружение „Верният настойник“ гр. Бургас

 

Правосъдие за деца с говорител Дияна Бончева – журналист, представител на Читалище „Умение 2003“ гр. Ямбол.

 

На събитието присъстваха представители на Областна администрация Сливен, Община Сливен както и студенти и представители на различни НПО-та.

Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който се отразява и в по-високата обща оценка на държавата. Тази година тя е Среден 3,31 - което е най-високата оценка до момента през осемте години, в които се изработва докладът. Миналата година държавата получи най-ниската оценка от момента на изготвяне на доклада – Среден 2,88.

По време на събитието бе показано и видео с мнението на деца от младежка мрежа „Мегафон“, които отправиха препоръки към министрите на здравеопазването, образованието, правосъдието, на труда и социалната политика. Децата отправиха лични послания към министрите в истински „Ученически книжки“. Тези бележници ще бъдат връчени на съответните министри, с които Национална мрежа за децата поиска срещи, за да представи годишния доклад „Бележник 2019“.

В самият край на представянето се състоя и много интересна дискусия на тема „Приемна грижа“, в която участие взеха всички присъстващи

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев