АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОРЕДНА ВЕЧЕР НА ПРОТЕСТИ В ГАБРОВО

Пореден протест  днес в Габрово
11.04.2019 / 21:36

Пореден протест се проведе днес в Габрово. Протестиращите отново се събраха на площад "Възраждане". Градът остава под засилено полицейско присъствие.

Припомняме, че напрежението в Габрово дойде, след като трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка в Габрово.

Случаят предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест и даже се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие и ромската махала, където нанесоха щети по няколко къщи.

По този повод по-рано днес военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в МС, на която увери, че ситуацията в Габрово е овладяна.

По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, според който напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие това да се отрича.

Случаят пък стана повод за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) изрази своето категорично несъгласие с думите на вицепремиера Каракачанов за случая в Габрово и създалото се там напрежение.

Сдружението на общините се хваща за думите на Каракачанов, че "Местната власт трябва да започне да си върши работата и... да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки".

Според НСОРБ правомощията на кметовете според законите в Република България позволяват на местните власти единствено да констатират проблемите, свързани с реда и сигурността. Като основни административно-териториални единици общините към момента нямат законово определени правомощия по опазване на обществения ред в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), обясняват от сдружението.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанесяне на лека телесна повреда.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев, заедно с кмета на Габрово Таня Христова и други представители на местната власт, излязоха пред събралите се хора. Те се опитаха да проведат диалог с протестиращите, но бяха посрещнати с викове "Оставка"и освиркани от протестиращите.

Протестиращите отправиха искания към институциите и твърдят, че се чувстват незащитени, въпреки че от снощи градът е под полицейска блокада. Разположени са и сили на жандармерията, съобщиха БНТ и bTV.

Пред събралите се бе прочетено обръщение от фейсбук групата "Будно Габрово", в което се казва:

Събитията от последните дни ни накараха да реагираме остро на дълго тлял проблем. Предварително трябва да кажем, че става въпрос за ненаказаната престъпност и че ние различаваме хората само по това дали спазват закона или не".

Моля ви, не рушете и не се бийте. Викайте, изразявайте позиция, но не вършете беззакония", призова Дончев, след като снощи граждани се опитаха да щурмуват местното следствие, а след това опустошиха няколко къщи в ромската махала на града.

Същевременно пребитият от тримата роми служител на магазин в Габрово Венцислав Иванов призова за спокойствие.

"Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града", заяви младият мъж.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев