АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ СЕ СЪБИРАТ В БРЮКСЕЛ НА ИЗВЪНРЕДНА СРЕЩА ЗА БРЕКЗИТ

Европейски съюз
10.04.2019 / 08:01

Европейският съвет се събира на извънредно заседание, за да обсъди искането на британския премиер Тереза Мей за удължаване на Брекзит до 30-ти юни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага да се разгледа алтернативно удължаване за не повече от година.

В поканата, отправена до лидерите на 27-те страни-членки на ЕС снощи, председателят на ЕС Доналд Туск подчертава, че е твърде малка вероятността споразумението да бъде ратифицирано до края на юни. „Такова отлагане би повишило риска от серии допълнителни отлагания и свикване на извънредни съвети, като създаде нови дати на ръба на пропастта“, отбелязва още Туск и добавя, че продължаващата несигурност ще се отрази зле на бизнеса и гражданите в ЕС.

Затова председателят предлага алтернативно, по-голямо удължаване на оттеглянето и подчертава, че една от възможностите е то да продължи колкото е необходимо, но не повече от година. „Гъвкавостта ще ни позволи да приключим автоматично удължаването, веднага след като двете страни ратифицират споразумението. Обединеното кралство ще може да напусне веднага щом е готово, а 27-те страни-членки ще избегнат повтарянето на срещи на върха за Брекзит“, подчертава Туск.

Вчера главният преговарящ Мишел Барние заяви, че всичко зависи от това какъв план ще представи британският министър-председател на срещата на върха. На проведения Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург страните-членки се обединиха около позицията, че трябва да се обърне внимание на политическите последствия от удължаването, включително върху многогодишната финансова рамка и изборите за Европейски парламент.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев