АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

40 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ ГЕОРГИ ИВАНОВ

 Николай Рукавишников и Георги Иванов
10.04.2019 / 07:58

Четиредесетгодишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов ще събере в София първите космонавти от пет европейски страни. Бележитата годишнина е повод Институтът за космически изследвания и технологии /ИКИТ-БАН/ и Българската академия на науките да организират серия от събития, които се посвещават и на 150-годишнината на Академията, съобщиха от БАН.

Петима космонавти от международната програма "Интеркосмос" - Павел Виноградов /Русия/, Владимир Ремек /Чехия/, Мирослав Хермашевски /Полша/, Берталан Фаркаш /Унгария/, Иван Бела /Словакия/, както и Татяна Егорова - съпруга на космонавта Борис Егоров, пристигат у нас за честванията за 40-годишнината от полета на Георги Иванов. С този полет България стана шестата държава в света със свой космонавт.

Пресконференцията на българския космонавт Георги Иванов и на гостите космонавти е днес от 9.30 ч., в зала "Иван Е.Гешов" на БАН. На нея ще присъстват също проф.Румен Недков - директор на ИКИТ-БАН, космонавтът Александър Александров, Красимир Стоянов и учени от Института за космически изследвания и технологии.

Фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов ще се открие от 10.15 ч. във фоайето на БАН. Ще бъде валидирана и специално отпечатана за случая пощенска марка.

По повод годишнината генерал лейтенант Георги Иванов ще бъде посрещнат тържествено в родния си град Ловеч. На Алеята на космонавта ще бъде открита паметна плоча за неговия полет.

За „Хоризонт“ Георги Иванов каза, че за постигнатото трябва да се отдаде заслуженото на българските учени и специалисти, „които създадоха българската програма, създадоха прибори и системи за 27 космически експеримента, както и за техните последователи, които днес работят в Института за космически изследвания и технологии, въпреки мизерното им заплащане“.

„Приносът на българските учени е голям в космоса. 1981 година българските учени и изследователи създадоха апаратура за два големи космически кораба“, добави Иванов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев