АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИОПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПРОТЕСТ, ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ПОРОЖАНОВ

Румен Порожанов
09.04.2019 / 08:07

Българските биопроизводители излизат днес на протест пред Министерството на земеделието с искане за оставка на министър Румен Порожанов и за незабавни промени в нормативната уредба за биоземеделие.

Недоволството сред биофермерите назрява отдавна заради забавени плащания и проблемен диалог с агроведомството. Сегашната ситуация обаче, според тях, граничи с репресия и разправия с целия сектор.

Приети в края на миналата година промени в наредба предвиждат, че ако само в една партида биопродукция бъде открито дори минимално количество от неразрешени за биопроизводството вещества, то контролният орган веднага трябва да започне процедура по отнемане на сертификата на цялото стопанство. Според производители е възможно въпросното замърсяване да е единичен случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за измама от фермера. Текстовете обаче не правят разлика.

Заради отказ на Министерството да ги чуе, фермерите поканиха премиерът Борисов чрез открито писмо да се намеси. В противен случай следват фалити на биоземеделци, твърдят те.

За създалата се ситуация биопроизводителите са информирали Международната федерация на движението за биологично земеделие и Главна дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев