АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКВА КСНС ЗАРАДИ КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА

Президентът Румен Радев
08.04.2019 / 07:59

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. То ще се състои от 13 ч. на „Дондуков“ 2.

Държавният глава свиква КСНС на фона на имотния скандал във властта. Заради разкрития, че представители на управляващата партия са си купили апартаменти на по-ниски от пазарните цени, оставки подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента. В скандала бяха замесени имената на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на сина на директора на Националното следствие Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Главният прокурор разпореди проверки, а премиерът призова: „И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в Следствието, аршинът трябва да бъде един и същ - или незабавна оставка, или дълъг отпуск, докато не минат проверките“.

Георгиев и Сарафов излязоха в отпуск. От БСП настояха за отстраняването на председателя на Антикорупционната комисия. Президентът свали доверието си от Пламен Георгиев. Радев обясни, че сериозният проблем с доверието в държавността е причина да свика Консултативния съвет: „Как реагират партиите в момента? С оставките те казват: „Проблемът е приключен“. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата“.

И призова органите за борба с корупцията: „Те да бъдат пример за чистота и аз мисля, че вече започва един процес на очистване и на оздравяване на тези органи, защото без здрава съдебна система нямаме правова и просперираща държава“.

Последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента беше преди година.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев