АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В СЛИВЕН: ПОДЦЕНЕНИ СМЕ И ТРУДЪТ НИ Е НЕЗАПЛАТЕН

Протест в Сливен
07.04.2019 / 21:56

В деня на професионалния си празник медицинските сестри от Сливен излязоха на пореден протест пред областната болница „Д-р Иван Селимински“. Протестните действия започнаха с националния химн на България. Развявани бяха плакати с надписи „Не на търговията със здраве“, „Българи, ще ни оставите ли да си отидем?“ и др. Петдесетината медицински сестри, подкрепени от лекари, представители на пациентски организации и граждани, отново демонстрираха твърдата си решимост да постигнат исканията си. А те са: унифицирано стартово възнаграждение, в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работата в спешно и интензивно отделение, нов и валиден за всички лечебни заведения Колективен трудов договор, промяна в категорията труд, както и отпадане на търговския статут на болниците, връщане на медицинските стандарти и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.

Днешния си протест сливенските медицински сестри посветиха на колегите си от Враца, които наскоро бяха заплашвани с уволнение заради участието си в протестните действия. „Посвещаваме днешния протест на колегите си от Враца и изразяваме възмущение, че в една демократична страна някой си позволява да използва длъжността и властта си, за да упражнява натиск и психологически тормоз над граждани, които по законен начин искат да се борят за достойни условия на труд и адекватно заплащане“, каза пред присъстващите Надежда Маргенова, организатор на медицинския протест в Сливен. „Ние, професионалистите по здравни грижи, сме 80 % жени. Ние, жените, сме гръбнакът на здравеопазването. Женският труд допринася за приходите в сектора, но въпреки това сме подценени и незаплатени. Ако това не е явна дискриминация и експлоатация, здраве му кажи!“, изтъкна тя. И добави, че доброто образование, уменията и трудът на медицинските ни сестри са техният личен капитал, високо ценен по света. „И ако твърдят, че за медицинските сестри и специалисти пари няма, аз бих попитала защо държавата не заплаща пълния размер на осигуровката за групите, които по закон трябва да осигурява - държавна администрация, военни, полиция, деца и пенсионери? Какво прави държавата, за да се реши проблемът със здравният статус на 720 хиляди неосигурени, които ползват спешна помощ за неспешни случаи? Защо се допусна да има социална несправедливост и дисбаланс между трицифрени и петцифрени заплати в здравеопазването?“, попита публично Надежда Маргенова. И подчерта: „Ние не желаем заплатите ни да бъдат обвързани с броя на клиничните пътеки. Защото ние не сме работници в производството и не изпълняваме норма!“.

Пред присъстващите сестра Маргенова изнесе и някои доста стряскащи факти и статистически данни за здравния статус на нацията и закриването на важни болнични звена. Пред закриване са Детската кардиохирургия и Детската кардиология в Националната кардиологична болница - заради липса на медицински сестри. Поради липса на лекари и персонал се закриват родилното отделени в Ямбол и детското отделение в Перник. Всяка година на 100 000 българи се падат 33 000 постъпвания в близо 460-те болници в страната. Това е три пъти над европейските стандарти. Коефициентът на общата смъртност е 15,5%, като за Европа той е 10%. На всеки 12 минути у нас умира човек. Към 2018 година болните от рак българи са 350 хиляди. Всеки осми у нас има проблем с бъбреците. България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, а 64 на сто умират от тях. „Първенци” сме и по брой на смъртните случаи от мозъчен удар. Докато в Германия от исхемичен инсулт умират 38 на 100 000 души, у нас те са 156 на 100 000 души. Демографската криза, силното застаряване на населението и нарастването на смъртността ни поставят сред шестте най- бързо топящи се нации в света. По данни на Българската хранителна банка от миналата година, всяко четвърто дете у нас гладува. И всеки втори възрастен гладува. Смъртността и заболеваемостта сред българските деца са два пъти по-високи от средните за Европа. От туберкулоза боледуват 14 на 10 000 деца. Една трета не ядат плод или зеленчук, защото са от бедни семейства! „Ето ви доста информация, за която да се възмущавате и смущавате, а не че една сестра искала да получава повече от един лекар? Ако сте лекари, застанете зад нас и заедно да променим системата и тази грозна статистика!”, апелира Надежда Маргенова. За Actualno.com тя добави, че към основните си искания протестиращите медицински специалисти посочват и още едно - оставка на националното ръководство на съсловната организация – Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Причината е, че председателското тяло се разграничава от протестните действия. „В процеса на развитие на националния протест, поради това, че националното ръководство не ни чува и не подава оставка, исканията ни са вече и за промяна в Закона за съсловните организации. Ние настояваме всяко професионално направление да бъде самостоятелно представено. Акушерките да имат отделно представителство, физиотерапевтите и фелдшерите също. Предстои да се създаде и национална организация само за сестрите. Причината е, че проблемите при всяка една професия са различни. Затова ние искаме национално представителство за всички професионалисти по здравни грижи.

Освен това, не сме доволни от нашата сегашна съсловна организация, чиято дейност е само на хартия. Тази асоциация (Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи) съществува вече 19 години, но досега винаги ни се казваше: „Не е сега времето за протести, ние сме интелигентни хора, с разговори ще ги постигнем нещата”. Да, но нищо не се получава!”, категорична бе Надежда Маргенова. Според нея в лекарското съсловие съществуват разногласия относно подкрепата за протеста и исканията на специалистите по здравни грижи. Но буди недоумение скорошната официална декларация на Българския лекарски съюз, който не подкрепя медицинските специалисти. "Това е твърде странно, на фона на огромния дефицит на специалисти по здравни грижи у нас. Като не желаят да работим тук, вратите за нас са широко отворени в чужбина”, коментираха доказалите се в професията сливенски медицински сестри. Протестът ще продължи с голяма национална акция на 15 май в столицата.

https://www.actualno.com/sliven/medicinski-sestri-v-sliven-podceneni-sme-i-trudyt-ni-e-nezaplaten-news_737166.html?fbclid=IwAR1bb5l-5DgXfV02rTp17wNyoW2t5EhsCDOfNVhADVqBCEBZkJ4WUxu6_rk

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев