АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНОДЪТ НА БПЦ НЯМА ДА УЧАСТВА В ОБЩО БОГОСЛУЖЕНИЕ С ПАПА ФРАНЦИСК

Патриарх Неофит
03.04.2019 / 20:31

Патриарх Неофит и Светият Синод няма да участват в "каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование" с папа Франциск в храм "Св. Александър Невски" при посещението му у нас от 5 до 7 май. Това гласи единодушно решение на Св. Синод.

След като разгледа проекто-програма за посещението на папа Франциск с постъпилите промени и след проведено гласуване

Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас.

Преди около месец Ватиканът обяви програмата за визитата на папа Франциск в България, която ще се състои от 5 до 7 май. Надсловът на посещението му у нас е „Мир на земята“ – по името на енцикликата от 1963 г. („Pacem in terris“) на папа Йоан XXIII. Известно е, че преди да стане папа Йоан XXIII, монсеньор Анжело Ронкали е представител на Ватикана в България от 1925 г. до 1934 г.

На 5 май сутринта на софийското летище папа Франциск ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. Тържествената церемония по посрещането ще бъде на площада пред президентството, а след това ще се състои и официална среща между папата и президента Румен Радев.

В същия ден е планирана и срещата на папа Франциск с Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополити от Св. Синод на Българската православна църква, както и поклонение в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Първият ден от папската визита в България ще завърши с богослужение от 16.45 ч. на площад „Княз Александър Батенберг“, е отбелязано в програмата.

На 6 май според планираната програма папата ще посети бежански център, след което ще замине за град Раковски, където е очакван с голямо вълнение от най-голямата католическа общност в България.

В следобедните часове папа Франциск ще се отправи отново към София – за да оглави молитва за мир „в присъствието на представители на различни религиозни изповедания на площад „Независимост“, както се уточнява в обявената програма.

На 7 май сутринта папата ще отпътува за Северна Македония.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев