АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛОВИНАТА ОТ ПРИСЪДИТЕ НА АПЕЛАТИВНИЯ СПЕЦИАЛИЗИРАН НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ЗА 2018 Г. СА ОТМЕНЕНИ ОТ ВКС

Съд
03.04.2019 / 19:32

Близо половината от присъдите, постановени от Апелативния специализиран наказателен съд за 2018 г. са отменени от ВКС. Това стана ясно от отчет за работата на съда за изминалата година.

За разлика от 2017- та, когато от 22 решения, стигнали до Върховния съд, 18 са били потвърдени, за миналата година те са едва 7 от общо 20 съдебни акта. Според председателя на Апелативния съд Георги Ушев някои от отменените от Върховния съд присъди са отменени при твърде спорна обстановка.

Той определи казуса "Иванчева-Петрова", заради който стана обект на дисциплинарна проверка от ВСС, като приключен.

Чувствително увеличение на отменените съдебни актове отчете в доклада за дейността на АСНС председателят му Георги Ушев:

„Тук при анализа на причините на отменените дела следва да се посочи, че те рядко се отменят поради нарушения на материалния закон. Само два са такива случаите. Предимно се отменят заради процесуални нарушение, приети от ВКС за съществени.“

Инстанционният контрол е обект на анализ от страна на съдиите, посочи Ушев: „Нашият анализ показва, че някои от отменените дела са отменени при твърде спорна обстановка. Например, едно от тях е отменено затова, че не са прочетени обясненията на единия от подсъдимите, дадени на досъдебното производство. Безспорно това е в процесуално нарушение, но макар и неприобщени, защитната версия на този господин е обсъдена в мотивите и отхвърлена от съда, като в този случай, според особеното мнение на съдията докладчик от ВКС, това процесуално нарушение не е съществено и не следва да води до отмяна на съдебния акт.“

Председателят на Апелативния спецсъд коментира и казуса с делото „Иванчева-Петрова“, който стана причина за остри нападки в магистратските среди.

В края на миналата година председателят на ВКС Лозан Панов разпореди проверка на делата за мерките за неотклонение на двете жени, гледани от Апелативния съд

Причината беше, че на няколко пъти съдът безпрецедентно бързо отмени решенията на първата инстанция да пусне Иванчева и Петрова под домашен арест. Проверката на ВКС установи многобройни нарушения, включително това, че Георги Ушев лично е посещавал кабинета на съдията по делото Иво Хинов, за да го подканва да придвижи по-бързо документите.

Ушев, от своя страна, пък поиска ВСС да провери действията на Панов, които по думите му накърнили независимостта на Апелативния съд. Проверката срещу Панов в крайна сметка не откри нарушения.

Но дали ситуацията - председател на апелативен съд да разговаря със свой колега от долната инстанция, по повод конкретно дело, е честа практика, Ушев обясни: „Не ми се е случвало, защото не е имало спешна необходимост. Такова искане за 1 път пристига при нас. Когато човек си върши работата...т.е. какво съм направил аз? Придвижил съм едно дело там, където трябва да отиде. Нито съм разговарял с него в адвокатска кантора, нито на друго място.“

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев