АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЩЕ РАЗГЛЕДА ТРИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНОТО ПОДПОМАГАНЕ

Народно събрание
03.04.2019 / 07:59

Парламентът ще обсъди на първо четене три законопроекта за промени в Закона за социалното подпомагане, които предвиждат повишаване на изискванията при получаване на помощи за деца.

От ГЕРБ предлагат помощта за гледане на дете да се получава до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, и еднократното подпомагане за записаните в първи клас деца да бъде обвързано с редовното посещаване на училище. Освен това еднократната помощ ще се отпуска на две равни части - в началото на всеки срок, за да се гарантира тази посещаемост. След определен максимален брой допустими отсъствия без уважителни причини подпомагането и от двата вида ще бъде спирано.

От БСП предлагат социалните помощи за възрастните да са обвързани с посещаването на училище или подготвителна група в детската градина на децата им.

Предложението на „Обединени патриоти“ е получаването на социалните помощи да бъде обвързано с полагане на обществено полезен труд и участие в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията. Трайно безработните лица ще подлежат и на годишна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане. Ако лицето получи две последователни отрицателни оценки, месечните помощи ще се намалят наполовина.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев