АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦАЦАРОВ РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА НА ПП "ДОСТ" ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ С КОНСТИТУЦИЯТА

Сотир Цацаров
28.03.2019 / 11:20

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва проверка за съответствие на дейността на ПП "ДОСТ" с разпоредбите на конституцията и закона за политическите партии.

На 26 март е публикувана декларация на Политическа партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" - ПП ДОСТ за организиране и провеждане на "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство".

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/ или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия/.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев