АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Националнияj съвет за тристранно сътрудничество
26.03.2019 / 07:55

Точковата система за оценка на индивидуалните потребности на хората с увреждания, която трябва да влезе в сила от 1 април, ще бъде обсъдена днес, на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Проектът на методика за оценяване на хората с увреждания предизвика недоволство сред майките от различни организации, а някои заплашиха с нови протести, ако се запази в този вид. В края на миналата седмица стана ясно, че броят точки за всеки оценен човек ще се умножава по определен коефициент в зависимост от възрастта му, и така ще се пресмята броят на часовете лична помощ. Социалният министър Бисер Петков обеща, че след третия месец от прилагането на методиката ще бъде направена оценка на въздействието й.

Предложената методика се базира на въпросник с 10 категории от въпроси, който ще се попълва от социалния работник, и ще изследва способностите и нуждите на човека с увреждания. За всеки от въпросите ще се дават от 0 до 4 точки, като колкото по-трудно се справя човек с дадена дейност, толкова по-голям брой точки ще получава.

Точките ще се сумират и ще се умножават по 3 вида коефициенти - за деца до 12 години, за деца от 12 до 18 години и за пълнолетни хора.

Миналия четвъртък социалният министър Бисер Петков обясни, че с така предложените коефициенти оценката за определяне на часовете асистентска подкрепа ще бъде по-обективна. Именно в обективността на оценяването се усъмниха майки на деца и на пълнолетни хора с увреждания при първоначалния вариант на методиката.

Индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания събира критики Според тях социалните работници не могат да преценят от кратката си среща с даден човек какво може и какво не може да прави. Новата оценка ще се прилага по закона за хората с увреждания и по закона за личната помощ.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев