АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВИДНА ПРАВИСТКА ОТ ЕК Е ДОВЕДЕНА ДО САМОУБИЙСТВО ЗАРАДИ ОКАЗВАН ВЪРХУ НЕЯ НАТИСК

Мартин Зелмайер
15.03.2019 / 17:57

Видна правистка от Европейската комисия е доведена до самоубийство заради оказван върху нея натиск да прикрива нерегламентираното назначаване на Мартин Зелмайер като генерален секретар на институцията, се твърди в обширна статия на в-к "Либерасион". От Комисията отхвърлиха твърденията.

Кореспондентът на вестника в Брюксел Жан Катремер, който разбуни духовете миналата година с разкритията си около назначаването на Зелмайер на високия пост, твърди, че италианката Лаура Пинятаро, директор на "Човешки ресурси" в правната дирекция на ЕК, е посегнала на живота си, тъй като е била принудена да крие факти около случая на запитвания от страна на Европейския парламент и на европейския омбудсман лично от Зелмайер. Според Катремер това е ставало в продължение на няколко срещи, а Зелмайер лично ѝ е звънил многократно по същия повод.

От Европейската комисия опровергаха изложените факти. Говорителят Маргаритис Схинас заяви:"Генералният секретар на Европейската комисия е познавал много слабо въпросната колежка. Той се е срещнал с нея само два пъти – първия, за да я представи на председателя на Комисията като директор, и втория на по-голяма среща. Не е имал контакти с нея извън тези срещи, нито пък ѝ се е обаждал".

Комисията определя статията като "злонамерена", която употребява една лична трагедия в момент, когато председателят и самата институция са в основата на много деликатни процеси и преговори от критично значение за Европейския съюз.

Пред "Хоризонт" Катремер заяви, че не приема опроверженията от Комисията. Според неговите публикации от миналата година Зелмайер е назначен на високия пост лично от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на когото бе ръководител на кабинета, в противоречие с всички процедури и при огромен конфликт на интереси. Европейският парламент гласува резолюция, която определи назначението като "опит за преврат", но това не промени ситуацията.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев