АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕП ПРИЕ ЕКШЪН ПЛАН СРЕЩУ НЕГАТИВНОТО ВЛИЯНИЕ НА БРЕКЗИТ ЗА ГРАЖДАНИТЕ

 Брекзит
13.03.2019 / 20:16

Европейският парламент прие мерки за ограничаване на негативното въздействие върху европейските граждани и бизнес при Брекзит без сделка. Мерките, гласувани днес от Европейския парламент, се отнасят до пътуванията, транспорта, програмата „Еразъм“, социалното осигуряване и рибарството.

Екшън планът, приет по искане на Европейския парламент и Съвета, и предложен от Еврокомисията, включва правни гаранции за настоящите студенти и преподаватели по програмата „Еразъм“ да завършат текущите си образователни програми в чужбина.

Предвижда се да продължи финансиране на програми на ЕС за изграждането на трансгранични и междуобщностни отношения в Ирландия и Северна Ирландия, както и мерки за поддържането на основния въздушен, товарен и автобусен превоз между ЕС и Обединеното кралство.

Законодателната процедура, гласувана в Страсбург, предвижда и да бъде разрешено на риболовни кораби временно да продължат да оперират във води на ЕС и на Обединеното кралство.

Сред приетите мерки е и разрешение за износ на определени стоки използвани за граждански и военни цели от ЕС към Обединеното кралство

Уточнява се, че приетите извънредни мерки не са еквивалентни на ползите, които получава всяка страна членка на Съюза, нито на тези от транзитния период. Мерките са ограничени във времето и са приети едностранно от ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев