АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ СЕ ОТКАЗА ОТ АМНИСТИЯТА НА ДЪЛГОВЕТЕ НА ГЛАВНОТО МЮФТИЙСТВО

Цветан Цветанов
13.03.2019 / 20:11

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат амнистирани, а разсрочвани. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: "Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018 година, а не амнистиране, както беше досега. Дългът е неизискуем. Всички неизпълнени производства от НАП се спират и ще бъдат временно преустановени, докато не определим и срока, в който ще бъдат направени. Задълженията са обезпечени напълно".

Всички неизпълнени производства от НАП се спират, докато не се определи срокът за разсрочване на дълга. Отсрочката ще отблокира частично получаването на държавната субсидия от мюфтийството.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви: "Ще може да се получава в по-голямата си част, така че да може изпълнението на задълженията на отделните вероизповедания да не блокира целите на закона. Промяната в подобно решение отново идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ. Не сме говорили с финансови експерти от ДПС, не сме говорили с никой. Решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите".

От ВМРО приветстваха решението.

„Не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали, така че ние сме напълно доволни с това решение, което днес нашите партньори от ГЕРБ обявиха и смятаме, че това беше правилният път да се вслушаме в думите на хората, които на улицата казаха много ясно, че това не е правилният път. Отлагането на задълженията е правилен път. Така е правилно, честно и справедливо“, коментира депутатът Александър Сиди.

Валери Симеонов от НФСБ коментира по-рано: "Въпросът с опрощаването не беше съгласуван, нито беше коментиран даже с нас. Аз не мога да разбера ние като лукови глави ли стоим тук в тази коалиция, и да не би някой да си въобразява, че ей така ще подкрепяме и ще нарушим основните принципи, които са ни събрали в тази коалиция? Няма да стане. Ако Бойко Борисов не даде назад, ще има много сериозни проблеми в коалицията".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев