АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ

Сливен отбеляза 141 години от Освобождението на България
04.03.2019 / 10:40

Сливен отбеляза 141 години от Освобождението на България. Кметът Стефан Радев поздрави всички граждани и гости на Сливен по повод Националния празник. Той се включи в тържествата на пл. „Хаджи Димитър“.

„Скъпи съграждани и гости на град Сливен, днес всеки българин прекланя глава пред хилядите знайни и незнайни войни, дали живота си и пролели кръвта си за правото днес да се наричаме свободни. 3 март е не просто денят, който е подписан Санстефанския мирен договор, 3 март е символ на надеждите и въжделенията на цели поколения българи, ден, в който се съединяват възрожденските идеали, борбата за национално просвещение, борбата за независима православна църква, борбата за национално освобождение и за свободна България. Удивително е как нашите предци успяват от развалините на разпадащата се Османска империя да изградят държавност, а изковат закони и правила, силна армия, национална икономика, висока култура, които неведнъж са учудвали света. За тези 141 години България е постигнала много. Ние, улисани в злободневното ежедневие, често забравяме, че няма друга такава държава в Европа, която толкова дълго време да е била отделена от европейския път на развитие. И въпреки това сега България е член на най-силния военен съюз в света, на най-богатата и свободна икономическа общност. И нека не забравяме завета на нашите предци, че свободата е не само териториално измерение, но също толкова важна е и свободата на личността и свободата на духа. Честит празник на всички българи!“, заяви кметът в своето слово.

Редица събития белязаха Националния празник.

Денят започна с литургия в катедралния храм „Св. Димитър“, която отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

По-късно стартира 55-ата лекоатлетическа щафета „Освободител”. Победителите бяха наградени от кмета Стефан Радев.

Точно в 12.00 часа Сливен беше огласен от общ камбанен звън на всички православни храмове в града.

Вечерта от Градската градина потегли шествие на повече от 40 мотоциклета от мотоклуб „Хайдути“ с развети знамена. Шествието премине по бул. „Христо Ботев“ до паметника на Панайот Хитов. Мотористите поднесоха венец в знак на признателност пред личността и делото на войводата. Шествието продължи по бул. „Панайот Хитов“, бул. „Стефан Стамболов“, бул. „Бургаско шосе“, бул. „Братя Миладинови“, бул. „Цар Симеон“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Хаджи Димитър“.

По същото време от Розова градина по бул. „Цар Освободител“ премина празничен парад на Военен духов оркестър - Сливен и приятели. Той продължи на пл. „Цар Освободител” с празничен концерт на Сборен духов оркестър. Заедно свириха 100 изпълнители от Военен духов оркестър при Център за подготовка на специалисти – Сливен с диригент кап. Калин Гемеджиев, Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев и Духов оркестър при Община Поморие с диригент Ангел Панцирков.

Официалната програма завърши на пл. „Хаджи Димитър“. Тя включваше почетен караул, приветствено слово по повод празника, благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ, както и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. В В края на деня небето над Сливен беше озарено от празнични илюминации.

Проявите бяха организирани от Община Сливен в партньорство с Център за подготовка на специалисти, Сливенска митрополия, Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, Мотоклуб „Хайдути“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев