АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЕШЕНИЕ НА ПРАВНАТА КОМИСИЯ: ДЕПУТАТИ БЕЗ ЗАПЛАТИ ПРИ 3 ПОРЕДНИ ОТСЪСТВИЯ

Парламентарната правна комисия
27.02.2019 / 22:06

Парламентарната правна комисия реши тази вечер народните представители да остават без заплата, ако отсъстват 3 поредни или общо 5 пленарни заседания в месеца. Това стана с приетите на първо четене промени в Правилника на НС, внесени от Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

Освен месечните си възнаграждения, депутатите губят и добавките за клас прослужено време, намаляват се и средствата за допълнителни разходи.

Един от вносителите на поправката, депутатът Християн Митев изтъкна:

„Има такова решение на Конституционния съд, което изрично казва, че основно задължение на народния представител е да участва в пленарните заседания на Народното събрание.“

Неочаквано възражение направи друг депутат от групата на Обединени патриоти“ Емил Димитров Ревизоро. Той каза, че не бива да се наказва опозицията, напуснала, защото се чувства игнорирана.

Именно бойкотът на БСП бе причина за промените. Срещу тях се обявиха и от ДПС. В отсъствието на представителите на БСП не бе прието предложението им за намаляване на депутатските заплати.

По-рано на среща между председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“ бе решено да бъдат подкрепени промените в правилника на Народното събрание.

„Вие, ако не отидете на работа, ще получите ли заплати от вашите работодатели? Смятате ли, че тези, които не идват на работа, трябва да получават заплати? Смятаме, че трябва да бъдем солидарни с всички тези български граждани, които, когато не отидат и не упражнят правото си на работа, те нямат право да получават и съответното възнаграждение. Така че няма престация, която да е осъществена, няма да получаваш и заплата. Това е, което ще предприемем като действие, и смятаме, че това е справедливо и това е искрено и истинско пред българските избиратели“, коментира Цветанов.

Засега няма съгласие между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ дали да бъде подкрепено ветото на президента върху Изборния кодекс. На този етап само от ВМРО са обявили, че са склонни да подкрепят държавния глава.

Заместник-председателят на партията Искрен Веселинов даде да се разбере, че могат да направят отстъпки, но не и по отношение на преференциите.

"Търсим такова решение. За нас е важно да имаме гаранция, че преференциите ще останат в стария вид. Всичко останало може да се говори".

Срещата се проведе в парламента и на нея присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, двама от лидерите на патриотичната коалиция – Волен Сидеров и Валери Симеонов, както и зам.-председателят на ВМРО и на групата Искрен Веселинов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев