АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОФИЯ И СКОПИЕ ЩЕ ЧЕСТВАТ ЗАЕДНО ЦАР САМУИЛ

Борисов и Заев пред паметника на цар Самуил в София през юни 2017 г. Снимка: БТА
21.02.2019 / 20:37

Между София и Скопие е постигнато е съгласие за съвместно честване на цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум. Това е станало на двудневна среща на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Република Северна Македония и Република България, която приключи снощи в Скопие, съобщи в. „Нова Македония“, цитиран от БТА.

След дълги дебати съвместната комисия постигна съгласие да даде препоръка на правителствата, че съществуват достатъчно елементи за общо отбелязване на Свети Климент, Свети Наум и цар Самуил като мост за изграждане на взаимни приятелски отношения в духа на Договора за приятелство и добросъседство, се казва в съобщение на македонския Институт за национална история. На срещата била разгледана възможността за съвместно отбелязване на някои исторически личности, които са значими и за двете държави, а дискусията за учебниците по история бе отложена за следващата среща.

Българското МВнР потвърди в късния следобед днес, че на заседанието вчера в Скопие смесената комисия е постигнала съгласие по "текстове, с които предлага на двете правителства да бъдат чествани съвместно светите Климент Охридски и Наум Охридски, както и цар Саумил като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е приела днес българските участници в комисията, като благодарила на съпредседателя ѝ проф. Ангел Димитров и колегите му за постигнатото до момента. В срещата е участвал и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев