АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪЛЧЕВ.: НЕ ПОДКРЕПЯМ ПРОПОВЯДВАНЕТО НА ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯТА В УЧИЛИЩЕ, НЕ МОЖЕМ ДА ПРЕМАХНЕМ ЧАСТИ ОТ SELFIE

Красимир Вълчев
21.02.2019 / 15:00

Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Коментарът му идва ден, след като се появи информацията, че учениците над 9-годишна възраст у нас попълват анкета от платформата SELFIE, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“.

„Инструментът SELFIE, съдържа еднакви елементи за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК. Ние сме разпространили инструмента, над 900 училища са участвали в тази самооценка в ерата на дигиталността.

„Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища. Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Първоначалната информация, която имаме, е, че причината да има и такъв отговор е, че някои страни са възприели допълнителни нормативни решения. Има такава възможност“, обясни министър Вълчев.

„Аз винаги съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията в училище“, заяви той.

Попитан дали може да бъде премахнат инструментът от програмите на тези училища, той отговори:

„Не можем да го махнем, дори не е преведен от нас. Ако има обществено напрежение, би се поставило на обсъждане, а аз не съм усетил - не сме получавали никакви сигнали от тези 900 училища, в които е въведен“.

„Може единствено Европейската комисия, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба“, заяви Вълчев.

На 29 ноември 2018 г. инструментът SELFIE беше представен пилотно у нас. Чрез него учители и ученици от цялата страна могат да направят оценка на дигиталната среда в училищата и на придобитите в клас дигитални. Училищата, включени в измерването, използват специално разработена от Европейската комисия платформа с въпросник към ръководствата, педагогическите колективи и учениците. SELFIE обхваща шест ключови за дигиталното образование области - преподаване и учене, училищно управление, инфраструктура и оборудване, професионално развитие, практики за оценяване и дигитална компетентност на учениците. Всички отговори са анонимни, а попълването отнема между 20 и 30 минути.

Ще търсим нови интерактивни методи за обучение на децата чрез информационните технологии. Това включва платформа с безплатни образователни ресурси, достъпно образователно съдържание, включва изграждане на Wi-Fi мрежи в училищата и възможност за фронтално обучение преди всичко чрез проектори, обясни още министърът на образованието.

„От друга страна говорим за развитието на по-задълбочени дигитални умения, които ще са необходими на днешните ученици, които ще бъдат на пазара на труда през 2050-2060 г.“, коментира Вълчев и добави, че министерството ще работи и върху подобряването на дигиталната медийна грамотност у децата и безопасното им сърфиране в интернет. Ще бъде подписан меморандум за дигитално образование, който ще бъде в подкрепа на предприетите политики от Министерството на образованието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев