АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА АРХЕОЛОГИЯТА, ОТКРИТИЯТА И РАБОТАТА НА ТЕРЕН ПРЕЗ 2018 ГОДИНА

 Статуетка на Венера, бронз със злато, от античния Филипопол / Снимка: НАИМ
18.02.2019 / 12:43

На 14 февруари – Празникът на археолога, в Националния археологически институт с музей беше открита 12-тата национална изложба „Българска археология 2018“, която ни представя не само най-интересните находки, но и ни разказва истории за работата на терен.

Изложбата представя 250 експоната от 23 различни обекта - от ранната праистория до Средновековието. Сред тях са пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Юнаците, Дуранкулак и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Сердика, Филипополис и Улпия Ескус, средновековните български столици Преслав и Търново. Както и находките от спасителните археологически разкопки на античния обект при Покровник, Благоевградско по трасето на автомагистрала „Струма“.

За първи път посетителите ще могат да видят златен кръст, намерен на Трапезица, за който се предполага, че вътре е вградена частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос. Ще може да се види и костена игла, открита при разкопки на праисторическата селищна могила край Дуранкулак, за която археолозите предполагат, че може да е била ползвана като примитивен инструмент за нанасяне на татуировки. В експозицията могат да се видят и също и отлично запазена стъклена амфора от Покровник, глава от мраморна женска статуя от Хераклея Синтика, глава от статуя на император Аврелиан от Улпия Ескус, златни фигурки, накити от мъниста и други.

Тази година съорганизатори на изложбата са 19 исторически и археологически музеи в страната, които предоставят находки от своите фондове.

“Българска археология 2018” ще бъде отворена за посетители от 15 февруари до 14 април 2019 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев