АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТ СА ВЕЧЕ СЛУЧАИТЕ НА МОРБИЛИ В БЪЛГАРИЯ

Ваксиниране
14.02.2019 / 15:08

Националната референтна лаборатория отчете до днес нови 5 случая на морбили в страната. Четири са потвърдените в област Благоевград, съобщиха от Районната здравна инспекция.

Тригодишно дете от Банско се лекува в София, а 2 деца от ромската махала в Разлог и едно от село Краище, са настанени в инфекциозно отделение на Гоцеделчевската болница, съобщи д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

И четирите случая, доказани до момента, са при деца, които не са ваксинирани срещу тежкото инфекциозно заболяване, каза д-р Веселка Мончева от Районната здравна инспекция в Благоевград. Разпоредена е проверка във всички детски ясли и градини, а до всички лични лекари в областта са изпратени писма.

Възможно ли е да се повтори епидемията от 2010 г.?

„Най-вероятно ще бъде така, защото 2010-та година имаме опит. Имахме пак голяма епидемия от морбили в България и не само в България. Тогава се разболяха в нашата област около 800 деца, в цялата страна над 20 000 бяха. Даже имаше и смъртни случаи, защото това заболяване много тежко протича понякога. Засега изолираме болните деца. От тях се взимат проби да се изследват. Контактните деца се издирват. Който не е имунизиран, ще го предадем на личния лекар“, каза д-р Мончева.

Личните лекари от района, в който са констатирани първите случаи на острото инфекциозно заболяване, изтъкнаха две много тревожни индикации.

Първата е, че в курорта Банско и населените места наоколо има много туристи от Република Македония, където е обявена епидемия от морбили. Вчера в хотел в Банско е прегледано бебе, което е било със симптоми на заболяването. Семейството спешно се е върнало в Македония.

Другата причина е, че в Разложката болница беше закрито инфекциозното отделение и всички болни деца се приемат в педиатричното, което го е превърнало в епидемично място.

Вчера беше доказан случай на морбили при 30-годишна жена в София, която е настанена в Инфекциозна болница.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев