АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОРОЖАНОВ: ВИНАРСКИЯТ БРАНШ Е ЕДИН ОТ НАЙ-СТАБИЛНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Румен Порожанов
14.02.2019 / 15:04

Винарският бранш е един от най-стабилните в България, коментира земеделският министър Румен Порожанов. В местността „Бялата пръст“ край Свиленград заедно с директора на Изпълнителна агенция по лозята и виното Красимир Коев, той участва в традиционния за Трифон Зарезан ритуал по зарязване на лозята.

"Този винен отрасъл в България стои много стабилно. Имаме над 60 000 хектара и над 600 000 декара лозя. Миналата година са нараснали с около 14 000, не без помощта и на програмата за преструктуриране, в която сега започнахме нов петгодишен период. Тя е с бюджет 133 млн. евро или по 26 млн., близо 27 млн. евро всяка година. Новото в тези програми (вече първите приеми се завъртяха, те приключиха) е, че освен преструктурирането на лозовите масиви, по идея на самия бранш сме вкарали както застраховките, така и възможност за инвестиции. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко и дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и т.н.", посочи Порожанов.

"Миналата година реколтата беше съвсем малко по-слаба. Не беше лесно, но смятаме, че се справихме в една тежка есен. Над 60 млн. литра е износът на вино, пазарите са основно Китай, Русия, САЩ, и в Румъния много разговори се водят. Годишната консумация в България е от 110 млн. до 120 млн., разбира се, това е статистика, която включва и домашно произведеното вино. Като цяло, много добър бранш имаме. Независимо кои са институциите, независимо кой е министърът, този бранш винаги е подпомаган. Да, той стои стабилно и на пазара и се надяваме да продължи да е така", каза още министър Порожанов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев