АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ОБСЪЖДА ЗАКОНА ЗА ВОДИТЕ

Народно събрание
08.02.2019 / 08:04

Народното събрание ще обсъди днес на първо четене промените в Закона за водите, с които отпада таксата за замърсяване от дифузни източници за аквакултури в съоръжения, включително при биологично отглеждане.

В редовния петъчен парламентарен контрол на въпроси на депутатите ще отговарят вицепремиерите Екатерина Захариева и Марияна Николова и още 9 министри.

С промените в Закона за водите се предвижда да не се заплаща и такса за водовземане от воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности. Предлага се и да отпадне задължението за монтиране на измервателни устройства, които отчитат обема на отнетата вода.

Предложенията в Закона, направени от ГЕРБ, са във връзка с настоятелните искания на браншовите организации в сектора.

Мотивите на бранша по отношение на измервателните устройства са свързани основно с липсата на техническа възможност за тяхното монтиране при повечето рибни стопанства.

Земеделското министерство се обяви в подкрепа на измененията в Закона за водите, като смята, че тяхното приемане ще позволи по-ефективно провеждане на политиката в областта на аквакултурите и ще премахне една сериозна финансова и административна тежест върху малките рибопроизводители, които са около 80% от регистрираните.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев