АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВ. ТРИФОН

Св. Трифон Зарезан
01.02.2019 / 10:37

Св. Трифон – мъченик, светец лечител, който е бил посечен с меч през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян е смятан и за покровител на лозята.

Той е роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия - в област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва 17-годишен си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Основен празничен обред на днешния ден е зарязването на лозята. Той се изпълнява обикновено от мъжете лозари, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи.

Сутринта след църковната служба мъжете поемат на групи към лозята. Там те На отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, кат опреди това се прекръстват. Корените и отрязаното място се поливат с вино, а някъде в лозето се посипва пепел. Лозите се поръсват със светената трифоновска вода.

Със зарязването в лозята се слага мъжка трапеза с донесеното от дома. Отрязаните лозови пръчки се потопяват в бъклиците с вино. Освен това лозарите ги навиват на венец върху калпаците си или ги премятат през рамо. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

След зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност - с инициален стопански характер, се изпълнява сред природата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев