АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ Е В ПРОЦЕС НА ПРЕДЕФИНИРАНЕ НА ПРИОРИТЕТИТЕ СИ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Президентът Румен Радев
01.02.2019 / 10:26

България е в процес на предефиниране на своите приоритети и визия за контактите и помощта към нашите сънародници зад граница и тя трябва да се насочи и към в квалификация, дипломи, образование, социални права. Това каза президентът Румен Радев късно снощи на срещата си с българи работещи и учещи в португалската столица.

Президентската институция остава отворена за проблемите ви, каза българският президент на сънародниците ни, дошли да се срещнат и да разговарят с него в посолството ни в Лисабон.

Българите в Португалия са около 13 хил. и са от най-сплотените ни български общности, каза посланикът ни Василий Такев: "Най-добре интегрираната означава, че и те се чувстват добре в тази страна, реализират се и значи, че Португалската страна и властта, институционалната система, и хората приемат българската общност като хора с високи припознати качества."

Президентът Радев посочи изключително позитивните отзиви, които е получил за българската общност в Португалия.

"Това, от което аз съм изключително доволен е, че наред с обучението на нашите деца в четмо и писмо, да не забравят българския език, много важно е, че се държат живи и обичаите, традициите, нашата култура. И в това отношение съм сигурен, че очаквате повече от България. България е в процес на предефиниране на своите приоритети, на своето виждане и на своята визия за контактите и помощта на нашите сънародници зад граница и тя не трябва да се ограничава само с образование и подкрепа на българските църкви, и културно-просветни дружества. Знам, че вие очаквате и заслужавате, и това трябва да бъде нашата обща цел, да има много по-голяма подкрепа в квалификация, дипломи, образование, социални права, пенсионни права, да правим така, че транспортните връзки да бъдат много по-достъпни."

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев