АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ ЩЕ МОГАТ ДА ОТКАЗВАТ ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ

Комисията за защита на личните данни
24.01.2019 / 13:57

Народното събрание гласува новата рамка в защита на личните данни. С приетите промени значително се разширяват правомощията на Комисията за защита на личните данни, като тя ще има и разследващи функции. С окончателно приетите изменения се дава и възможност държавни органи и администрацията да проверяват медийни публикации, както и да отказват достъп до информация, съобщава БНР.

Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни. Проверките за защита на личните данни могат да са както планови, така и по сигнали, включително от медиите.

Асоциацията на европейските журналисти в България изразява сериозните си притеснения и критика към решението на парламента да приеме в тази му форма Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни, се казва в разпратено до медиите писмо.

Асоциацията призовава президента Румен Радев да използва правото си на вето и да върне закона за допълнително обсъждане в Народното събрание. Одобрените от депутатите текстове ограничават правото на изразяване, което противоречи на целта на европейския регламент за защитата на личните данни, се подчертава в писмото, цитирано от БНТ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев