АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВАТА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕТЕТО Е ПУБЛИКУВАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Деца
16.01.2019 / 22:46

Основната цел, която новата Национална стратегия за детето си поставя, е всяко дете в България, на всеки етап от детството си, да живее и да се развива в сигурна и насърчаваща развитието му среда. Това заяви за БНР Радиона Никова - директор на дирекция „Политики и програми за децата“ в Агенцията за закрила на детето по повод проекта на Национална стратегия за детето до 2030, публикуван за обществено обсъждане на страницата на ДАЗД. Новата стратегия надгражда предишната, която е изпълнила своята функция през 2018 година, заяви тя: „Мисля, че се получи един документ, който поставя цели, които ние бихме искали наистина да преследваме, в пет различни области, свързани със здравето на децата, с образованието, със сигурната среда, в която те живеят, с възможностите им да играят и да имат пълноценен отдих и да се гарантира правото на всяко дете наистина да живее в сигурна среда“.

Един от основните елементи на стратегията е подходът, при който „всичко се прави за благото на детето и в името на най-добрите негови интереси". Предвидено е това да става чрез подкрепа на родителите, семейната среда и хората, които трябва да се погрижат за детето и за семейната среда“, обясни тя в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„В този документ са фиксирани някакви общи принципи. Това е документ, който е разработен заедно с всички органи по закрила. Освен ДАЗД, органи по закрила са и МТСП, и Министерство на здравеопазването, и МОН, и Министерство на правосъдието. В този смисъл ние сме отчели интересите и намеренията на всички институции. Най-ценното е, че е това, което искаме да направим, да го направим чрез една информационна свързаност и чрез едни интегрирани политики и да не се осъществяват политиките сами за себе си, а винаги да имаме предвид детето в центъра на всяка една политика. Другият нов елемент в стратегическия документ е това, че се опитваме да въведем интервенциите на държавата и на органите, които са ангажирани с помощ на децата и родителите, да отчитат рисковете за всяко дете в рамките на различен жизнен цикъл“. Така поотделно ще бъдат разглеждани етапите на ранното детско развитие, детството и юношеството и различните рискови ситуации за всеки от тези етапи, обясни тя.

„Хората, които се занимават с деца в този момент, трябва да са готови за тези рискови ситуации и ние да им помогнем да открият онзи инструментариум, чрез който те биха могли да бъдат ефективни“.

Национална стратегия за детето до 2030, публикуван за обществено обсъждане на страницата на ДАЗД: https://sacp.government.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев