АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АЛФА РИСЪРЧ: ВСЕКИ ВТОРИ НЕ ЗНАЕ КАК ЩЕ ГЛАСУВА НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА ЕП

Европейският парламент
10.01.2019 / 14:34

Силно сближаване на резултатите на ГЕРБ и БСП, това показва обобщаващото за 2018 г. проучване на "Алфа Рисърч".

В края на декември 48,2% от избирателите заявяват готовност да гласуват на предстоящите през май т.г. избори за Европейски парламент. Всеки втори или не възнамерява да участва, или все още не е решил как точно ще постъпи. По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ, които получават подкрепа от 16% от всички избиратели, и БСП с 14,9%. Данните са от национално представително проучване, направено в периода 14-19 декември 2018 г.

Анализаторите отбелязват, че данните не са сравними с предишни изследвания на агенцията за парламентарен вот заради три основни причини: по-ниската активност на евроизборите, малкия брой мандати за България - 17, който формира по-висок праг (5,88%) за спечелване на мандат в сравнение с 4-процентната бариера в изборите за Народно събрание, както и неяснотата кои партии и в каква конфигурация ще участват в европейските избори.

Като се има предвид тези ограничения, ранна диагностика на състоянието на политическите сили показва, че ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент. Но икономическата ситуация в страната, както и мотивацията на неговите разнородни избиратели, сред които има както европоддръжници, така и евроскептици, ще са ключови за крайния му резултат, отбелязват от агенцията.

"БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест "за" или "против" правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти", посочват социолозите. ДПС се открояват като третия участник, който ще има сигурно представителство в Европейския парламент. Подкрепа за движението за евровота заявяват 5,1% от общия брой избиратели.

И още един акцент от прочуването - президентът Румен Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за период от три месеца губи 5% одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50%.

След юни 2018 г. настъпва обрат и в персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов. Той получава 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Тази тенденция вещае напрегнати месеци за правителството, което се нуждае от рестарт на общественото доверие, отчитат още социолозите.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев