АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП С КОМЕНТАР ЗА СЪВЕТСКАТА ИНВАЗИЯ В АФГАНИСТАН ПРЕЗ 1979 Г

Доналд Тръм
05.01.2019 / 13:13

Тръмп обяви, че бившият Съветски съюз е взел правилно решение с нахлуването си в Афганистан, защото е предприел действия срещу тероризма. Така американският лидер пренебрегна дългогодишна външна политика на САЩ. Вашингтон финансираше и въоръжаваше опозицията по време на 10-годишната война. Тогава САЩ вярваха, че Москва се опитва да разпространи комунизма.

Стотици хиляди афганистанци загинаха по време на конфликта, който се превърна и в един от факторите за продължаващите кръвопролития в страната.

Коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за съветската инвазия през 1979 г. вбесиха Кабул, съобщават арабски медии.

От прессекретариата на президента на Афганистан Ашраф Гани заявиха, че искат официално пояснение от Вашингтон за коментара на американския лидер.

"След инвазията в Афганистан на бившия Съветски съюз афганистанците организираха национално въстание за извоюване на свободата на нашата свещена земя, започна джихад (свещена война)", се казва в съобщението и се допълва, че всички президенти на САЩ не само заклеймиха инвазията, но и подкрепиха Афганистан.

Тръмп също обвинява афганистанската война за разпадането на Съветския съюз.

"Русия беше Съветският съюз. Афганистан превърна Съветския съюз в Русия, защото войната в Афганистан ги фалира...Причината Русия да нахлуе в Афганистан беше заради терористите, които проникваха в Русия. Те имаха право да бъдат там", каза американският президент.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев