АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕТЕТО Е ВРЕДНА. КАБИНЕТЪТ "ДЕНКОВ" ПРИЕ СКАНДАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАННО СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

 Новата Стратегия за детето е вредна. Кабинетът "Денков" прие скандална програма за ранно сексуално образование
15.04.2024 / 15:44

При засилен интерес в събота, 13 април 2024 г., в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в столицата се проведе Обществено обсъждане на предложената от Социалното министерство „Стратегия за детето 2024-2030 г.“

На събитието, организирано от Сдружение РОД Интернешънъл и Фондация „Нашият дом е България“, откликнаха над 140 човека от цяла България. Обсъждането бе предавано на живо в ефира на радио „Зорана“ и в електронните канали на РОД.

Чрез своята структура Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) Социалното министерство на практика предлага отново отхвърления през 2019 г. документ „Стратегия за детето 2019-2030 г.“ с козметични промени. Припомняме, че българската общественост реагира бурно и особено негативно чрез протести на опитите да се ограничат гарантираните в Конституцията права на родителите и да се допусне намеса на държавата в живота на семейството. Тогава десетки хиляди в страната изразиха несъгласието си опитите да се отнеме свещеното право на родителите да отглеждат и възпитават децата си. Посегателствата на държавата и тогава, и сега са мотивирани с нарушаване на правата на децата.

Дискусията откриха Пламен Мирянов от Фондация „Нашият дом е България“ и съпредседателите на Сдружение РОД Давид Александров и Иван Вълков. Авторитети в българското право като адв. Владимир Шейтанов, адв. Виктор Костов, адв. Иглика Иванова бяха панелисти на обсъждането и изложиха своята визия за юридическата неадекватност на Стратегията. Зад лишената от правно основание словесна еквилибристика на изготвилите документа стои неспособността на институциите да дефинират съществените проблеми на децата и да намерят работещи решения. По никакъв начин Стратегията не засяга огромната демографска криза в България, сериозното влошаване на семейната среда поради липса на грижа за семействата и факта, че от 2019 до 2024 броят на децата в България е намалял с близо 100 000. Според адв. Владимир Шейтанов зее „пропаст между проблемите на децата и проблемите, заложени в Стратегията“.

Панелистите насочиха вниманието на аудиторията към притеснителни данни за това, че половината деца в страната живеят без семейство от баща и майка, както и че се увеличава съществено броят на мъртвородените деца редом с броя на абортираните здрави бебета.

Особено притеснителна е тенденцията „стратезите“ на политиките за деца да взимат решения в отсъствието на родителската общност. Проведените от ДАЗД обсъждания се превръщат във формални поради отказа от тяхна страна да се предостави текст, върху който де се дискутира в конкретика. Така на практика родителската общност е изключена от процеса на изготвяне на Стратегията, което издава и намерението на държавата в лицето на социалните структури да изземат основни права на родителите и да елиминират общността.

Експертите се обединиха около становището, че предложената Стратегия не решава нито един от основните проблеми на децата и че най-малките граждани на България не получават нищо от междусекторните политики, засегнати в документа. Това превръща Стратегията в безсмислена. Нещо повече – тя е вредна, защото повтаря едни и същи грешки от десетилетия, и опасна поради това, че нарушава изконното право на неприкосновен личен и семеен живот. Адв. Виктор Костов я определи като „лишена от здрав разум и логика“, защото ляга на сбъркана философия за това каква е ролята на семейството. Познаването на съвременните практики в социалната сфера оставя усещането, че някой измества родителите и това не е държавата, а конкретни неправителствени организации (НПО).

Като потвърждение на изречените опасения за легализирането на опасни посегателства над психиката и личностното развитие на децата и ограничаването на правата на родителите Иван Вълков сподели и новината за правителствено решение от 4 април 2024 г. На едно от последните си заседания Министерският съвет под ръководството на Николай Денков и вероятно по предложение на министър Иванка Шалапатова е взело решение за реализиране на програма за ранно детско развитие, включваща ранно сексуално образование. Предвидените дейности са скандални и противоречащи на морала, а достъп до децата в образователните институции е даден и на НПО, което е силно притеснително.

Изложенията на експертите и останалите участници в програмата породиха множество въпроси и коментари от страна на аудиторията. Изразена бе категорична воля по посока грижа за семействата и децата, защото в тяхно лице се проектира и бъдещето на България.

Специално поздравление до участниците изпрати Нешка Робева, световно известната треньорка по художествена гимнастика на десетки български шампионки.

Участниците в срещата бяха запознати с един от най-скандалните случаи на злоупотреба с детско правосъдие от социалните служби – извеждането на детето Рафаел Тодоров от семейството на биологичните му родители по скалъпени обвинения за дете в риск от лишаване от образование. Беше прожектиран и документален филм за предлагане на алкохол, райски газ, и други опиати на малолетни и непълнолетни деца под носа на Съда и Прокуратурата в столична дискотека на 100 м от Съдебната палата в София.

Присъстващите в залата единодушно гласуваха приемането на Декларация към обществеността, чрез която да се изрази аргументирано становище относно безполезността на Стратегията за детето 2024-2030 г. в предложения ѝ вид.

Източник: rod-bg.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев