АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН: КОЙТО ИСКА, ДА ТЕГЛИ КРЕДИТ И ДА ДАВА ПАРИ НА КИЕВ, НЯМА ДА ДАДЕМ СРЕДСТВА ОТ БЮДЖЕТА НА ЕС!

Виктор Орбан
21.12.2023 / 15:48

Унгария смята, че финансирането от Европейския съюз за Украйна не трябва да се отпуска от бюджета на ЕС и трябва да се определи "разумна" времева линия за всяко финансиране на Киев, отсече премиерът на страната Виктор Орбан в четвъртък, предават Reuters и "Фокус".

"Убеден съм, че да се дадат на Украйна 50 милиарда евро от бюджета на ЕС за пет години... Това е лошо решение", отбеляза Орбан на пресконференция.

Всички 27 държави от ЕС с изключение на Унгария се съгласиха миналата седмица да започнат преговори за присъединяване с Украйна, заобикаляйки съпротивата на Орбан, като го накараха да напусне залата по време на срещата на върха, когато беше взето решението. Орбан потвърди, че германският канцлер Олаф Шолц е предложил това решение.

Но лидерите не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан за преразглеждане на бюджета на ЕС, за да се пренасочат 50 милиарда евро към Киев и да се осигурят повече пари за други задачи като управлението на миграцията.

Лидерите на ЕС, които биха предпочели споразумение, подкрепено от всички членове, но също така имат план Б, се очаква да преразгледат въпроса на извънредна среща на върха на 1 февруари.

"Те искат да дадат парите на Украйна от бюджета на ЕС, Унгария иска да ги даде извън бюджета на ЕС. Те имат възможност – ако не сме съгласни – да разрешат това извън бюджета, но нямат опцията за решаване на това от бюджета на ЕС без одобрението на Унгария", категоричен е Орбан.

"Те имат възможност, 26 членове да разрешат това със съвместен заем извън бюджета. Ако това се случи, ще обмислим какво ще отговорим", коментира унгарският премиер.

ЕС може да продължи да помага със заобиколно решение, което включва сделка между 26 членки и Украйна, което също ще откаже достъп на Будапеща до свързани фондове на ЕС, като например за миграцията.

ЕС спря голяма част от средствата за Унгария поради опасения, че Будапеща е навредила на демократичния контрол и баланс в страната. ЕС отключи част от тези фондове миналата седмица, като призна, че Будапеща е осъществила реформа в съдебната си система, но около 20 милиарда евро все още остават замразени.

На въпрос в четвъртък Орбан отговори, че Унгария не би искала да свързва въпроса със спрените средства от ЕС за Будапеща заради проблемите на върховенството на закона с финансирането, което ще бъде дадено на Украйна.

"Ние не искаме да свързваме финансовата помощ, която ще бъде дадена на Украйна, с каквито и да е унгарски финансови проблеми... това също би нарушило принципа на ЕС за лоялно сътрудничество", отбеляза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев