АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЪНИЯ ПРИЕМА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА АВСТРИЯ ЗА ШЕНГЕН

Шенген
19.12.2023 / 09:38

Виена до момента се противопоставя на присъединяването на България и Румъния, поради опасения от недостатъчен контрол на външните граници на ЕС и пропускане на мигранти.

Румъния е готова да приеме предложението на Австрия за влизане в Шенгенското пространство първоначално само по въздушни и морски граници, съобщи днес в. “Адевърул”, като цитира правителствени източници.

Предложението си Виена отправи преди малко повече от седмица. Австрия до момента се противопоставя на присъединяването към Шенген на България и Румъния, поради опасения от недостатъчен контрол на външните граници на ЕС и пропускане на мигранти.

България вече отхвърли възможността за частично приемане в т. нар. въздушен Шенген.

Управляващите в Букурещ обаче смятали, че щом Румъния се присъедини към “въздушния Шенген”, ще е въпрос на време Австрия да отстъпи и за сухопътните граници, тъй като рискавала да остане изолирана. “В крайна сметка австрийците ще постъпят като Орбан - когато е гласуването, ако всички са против, ще напуснат залата”, казали източниците на “Адевърул”, визирайки излизането на унгарския премиер от залата миналия четвъртък, в която Европейският съвет гласува за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

“Адевърул” допълва, че решение по въпроса за присъединяването на Румъния и България към Шенген може да бъде взето на 24 януари, когато ще бъде следващият Съвет по правосъдие и вътрешни работи.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев