АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТСТЪПЛЕНИЕ! ПЕТКОВ: БЪЛГАРИЯ НЕ НАСТОЯВА НА ДАТА, А НА УСЛОВИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ В ШЕНГЕН

Кирил Петков
19.12.2023 / 09:35

За отстъпление в позицията на България за Шенген заговори днес съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"В преговорите с Европа България ще настоява не за конкретна дата за пълноценно присъединяване към Шенген, а за условия, които, ако бъдат изпълнени, да следва автоматично влизане, без да е необходимо ново гласуване в Европейския съвет."

Това обяви пред журналисти в Народното събрание Кирил Петков, председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната,съобщава "Дневник".

"Най-важното не е точната дата, а, ако може Шенген по земя да бъде направен така, че да не се минава повторно гласуване в Европейския съвет. Ключът към бараката е: може ли да се приемат такива условия, които да не изискват повторно гласуване", бе странтото обяснение на Петков.

Преди няколко дни в съвместно изявление Бойко Борисов от ГЕРБ и Кирил Петков имаха по-различна заявка, а именно: че "трябва да имаме ясна дата и за суша".

От изказването на Петков днес се разбра, че постигането на такава договорка е, за да не попада повторно България в центъра на вътрешнополитически фактори и ултиматуми за Шенген.

Поводът за коментара е, че австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заговори за предложение, според което България и Румъния може да получат възможност за първоначално отпадане на граничния контрол по въздух.

Но досега не са коментирани срокове за отваряне на сухопътните граници. Преди няколко дни в съвместно изявление Бойко Борисов от ГЕРБ и Кирил Петков имаха по-различна заявка: че "трябва да имаме ясна дата и за суша".

Петков приветства премахването на таксата за пренос на руски газ, която според политическите изказвания е причината Унгария да се закани, че ще блокира присъединяването на България в Шенген: "Министър-председателят може да продължи преговорите без другите страни да имат извинения за едно или друго", каза Петков".

Таксата влезе в сила на 13 октомври, когато бяха обнародвани в Държавен вестник промени в Закона за санкциите срещу Русия, но така и няма постъпления от нея. Асен Василев дори беше заложил 2.4 млрд. лв. приходи в бюджета от таксата, но след договорка с ГЕРБ и ДПС сам нарече това "не 100% сигурно, че ще бъде реализирано".

Още при влизането в сила на законопроекта президентът Румен Радев заяви, че нововъведенията единствено ще доведат до фалит на "Булгартрансгаз". Правителството отрече да има такава опасност, но въпреки това месец по-късно в закона беше изрично записано, че държавното газопреносно дружество не събира таксата. "Булгартрансгаз" пък съобщи, че е натрупала задължения от 260 млн. лв., докато бъде ремонтиран законът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев