АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ВЛИЗАТ В ПЛЕНАРНА ЗАЛА ЗА ВТОРО ЧЕТЕНЕ

Народно събрание
19.12.2023 / 08:47

Депутатите ще обсъдят на извънредно заседание от 10:00 часа законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България. Точката е единствена в дневния ред за днес. Вносители на законопроекта са Христо Иванов - „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), Бойко Борисов - ГЕРБ-СДС, Делян Пеевски – ДПС и група народни представители.

Законопроектът бе гласуван на първо четене два пъти - на 6 октомври и 8 декември 2023 г. На 8 декември измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като два месеца по-рано не събраха необходимите три четвърти мнозинство, и бяха приети.

За приемането на промените на второ четене следва за всеки текст да бъде събрано мнозинство от 160 гласа „за“. За да бъдат окончателно приети измененията, след второто четене те ще бъдат гласувани на трето четене в цялост и поименно.

Прието беше разделянето на ВСС на два съвета, като в съдийския ще преобладава професионалната квота, а в прокурорския – парламентарната. Мандатът на главния прокурор се намалява на 5 години, а на председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд остават по 7. Сегашният ВСС, както и временно изпълняващият длъжността главен прокурор ще продължат да действат поне още 9 месеца заради приетите срокове от влизане в сила на разпоредбите.

Ограничения има и в правомощията на президента. Той ще може да избира за служебен премиер между 8 длъжностни лица, сред тях председателят на НС, ВКС, Сметната палата, омбудсманът и др., но се очаква в зала да бъде направена поправка.

Парламентът вече няма да се разпуска от президента и ще заседава до избиране на нов с мотив, че трябва да има контрол върху служебния кабинет. Допуска се двойно гражданство за депутати. Отпадна предложението 24 май да замени като национален празник 3 март.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев