АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН ОТРЯЗАЛ МАКРОН, ШОЛЦ И МИШЕЛ ЗА ПРОМЯНА НА ПОЗИЦИЯТА НА УНГАРИЯ ПО УКРАЙНА

Виктор Орбан
14.12.2023 / 12:55

"Разширяването не е теоретичен въпрос. Разширяването е правно установен, базиран на заслуги процес, който има предпоставки... сега няма причина да се преговаря за членството на Украйна. Дори и да се преговаря“, заяви унгарският премиер

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският лидер Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха с унгарския премиер Виктор Орбан преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС в опит да го убедят да промени позицията на Будапешща за началото на преговори с Киев. Той обаче ги е отрязал, като е подчертал, че "няма да промени позицията си" по въпроса за Украйна, предава РБК-Украйна, като се позовава на материали от Politico и The Guardian.

Според Politico вечерта на 13 декември Мишел, Макрон, Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са провели среща. Те се срещнаха, за да се "споразумеят за обща линия" преди срещата на върха.

Сутринта на 14 декември, преди срещата на върха на ЕС, Мишел, Макрон и Шолц имаха работна закуска с Орбан. Изданието отбелязва, че лидерите са се опитали да убедят унгарския премиер относно решенията, които той блокира. По-специално по отношение на Украйна.

Пристигайки на срещата на върха на лидерите на ЕС, Орбан заяви, че Унгария "няма да отстъпи" по въпроса за членството на Украйна в ЕС.

"Разширяването не е теоретичен въпрос. Разширяването е правно установен, базиран на заслуги процес, който има предпоставки... сега няма причина да се преговаря за членството на Украйна. Дори и да се преговаря“, заяви Орбан.

Той коментира и позицията на Унгария за одобряване на помощта за Украйна.

"Парите за Украйна в близко бъдеще вече са в бюджета. Ако искаме да дадем по-дълъг период и повече пари, трябва да се справим без бюджета и ние подкрепяме това", отбеляза унгарският премиер.

Припомняме, че на 14-15 декември ще се проведе среща на върха на лидерите на ЕС. Там ще бъдат обсъдени няколко въпроса, свързани с Украйна. По-специално започването на преговори за присъединяване към ЕС, както и предоставянето на 50 милиарда евро икономическа подкрепа и отпускането на още 20 милиарда евро за украинската армия. Освен това на дневен ред е нов пакет от санкции срещу Русия.

Източник: Агенция "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев