АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН: МИР ЩЕ ИМА, КОГАТО ПОСТИГНЕМ ЦЕЛИТЕ СИ В УКРАЙНА - НЕУТРАЛЕН СТАТУТ, ДЕНАЦИФИКАЦИЯ И ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ

Президентът на РФ Владимир Путин
14.12.2023 / 12:46

"Денацификацията на Украйна трябва да бъде извършена. Мир ще има тогава, когато постигнем своите цели." Това заяви руският президент Владимир Путин на своята маратонска пресконференция. Тя започна с пресконференция за избрани журналисти, а след руският лидер отговаря на обикновените руснаци в "Пряка линия с Владимир Путин".

Путин добави, че целите на войната в Украйна не са се променили: Става дума за неутрален статут на Украйна, денацификация и демилитаризация. Киев твърди, че там не е имало нацисти, но когато ръководителят на киевската администрация прави бурни овации на бивш войник от СС, това не е ли признак на нацификация, попита руският президент.

Що се отнася до демилитаризацията, Украйна получава много оръжия, но те скоро ще започнат да свършват. Всичко, което западните страни обещаха да доставят на Киев, те вече са изпратили, и дори повече. Руските военни обаче продължават успешно да унищожават тези оръжия, подчерта Путин.

Един от първите въпроси към Путин беше свързан с решението му да се кандитира отново за президент:

"Казвал съм го много пъти, но не е грях да се повтарям. За страна като Русия съществуването, просто съществуването на нашата страна без суверенитет е невъзможно. Тя просто няма да съществува. Във всеки случай във вида, в който съществува днес и в който е съществувала в продължение на хиляда години", каза Путин.

На въпрос дали се предвижда нова мобилизация, Путин категорично отговори "не". Той отбеляза, че в първата вълна са били наети 300 000 души. Тези хора са отлични бойци, а 14 от тях са станали Герои на Русия. 244 000 души се намират в зоната на бойните действия. Сформирани са полкове за поддръжка на техниката, хората са много търсени. По здравословни причини са подали оставка 41 хил. души. След това властите преминават към набиране на военнослужещи на договорна основа. Към вчерашния ден са наети 486 хил. души. И потокът от мъже, готови да защитават родината, не намалява, добави президентът. Държавният глава подчерта, че няма нужда от нова вълна на мобилизация.

Източници: ТАСС, РИА Новости, Известия

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев