АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИ ИСКАТ ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ДЕМОНТАЖА НА ПСА

Народно събрание
14.12.2023 / 11:50

На председателски съвет в Народното събрание е решено заседанието на парламента да бъде прекратено за 1 час, за да бъде поискано от институциите, които имат отношение към казуса с демонтирането на Паметника на съветската армия, всички документи, свързани с преместването на монумента.

След час отново ще се събере председателският съвет, на който документите ще бъдат разгледани и ще се прецени дали те са законни. Едва след това и след обсъждане е възможно пленарното заседание ще бъде подновено. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод излизането на опозицията пред парламентарната трибуна и бойкотът на работата на Народното събрание:

"Оставаме на същата позиция, разбира се, че не трябва да се унищожават паметници и че трябва да се почита паметта и историята на България такава, каквато е".

Бойкотът на работата на парламента няма да спре, докато не престане демонтирането на Паметника на съветската армия, закани се лидерът на Възраждане Костадин Костадинов. По думите му опозицията е решила да не пречи с протести на обикновените граждани и затова той е преместен пред парламентарната трибуна:

"Докато не се прекрати беззаконието в центъра на София и докато не стане ясно как и по какъв начин ще се приемат конституционните промени, ние няма да отстъпим от нашата позиция. Условието е да не се пипа повече този паметник…тогава парламентът няма да работи, колкото е необходимо, отиваме на предсрочни избори".

ПГ на "Има такъв народ" е блокирала работата на парламента не заради демонтажа на Паметника на съветската армия, а заради промените в Конституцията. Това заяви от своя страна Тошко Йорданов и постави условие за продължаване на заседанието:

"Да спрат тези тъпи промени в Конституцията, които нито имат обществена подкрепа, нито са полезни".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев