АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ: КАТЕГОРИЧНО ВСИЧКИ ПРОВЕРКИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ „ЛУКОЙЛ“ НЕ Е НАРУШИЛ НИТО ЕДИН ЗАКОН

Денков: Категорично всички проверки показват, че „Лукойл“ не е нарушил нито един закон
04.12.2023 / 18:14

Категорично всички проверки досега показват, че „Лукойл“ не е нарушил нито един регламент европейски, нито един български закон, нито една митническа проверка.

Това каза министър-председателят академик Николай Денков след срещата си с еврокомисаря по финансова стабилност Майред Макгинес и министър Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

По отношение на санкциите, свързани с „Лукойл", целият разговор беше за това как да се включим в общоевропейските усилия, за да можем да избегнем всякакви възможности за нарушаване на санкциите, както по отношение на нефтените и петролните продукти, така и по отношение на стоките с възможно двойно предназначение, които, за съжаление, се оказват в руската армия, заяви Николай Денков.

Той добави, че двамата са обсъдили доста практически стъпки, за да бъдат полезни в тази борба.

В отговор на въпрос премиерът Денков каза, че, когато излезе въпросният доклад с твърдения, че "Лукойл" заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти, всъщност в него няма доказателства, а само предположения и внушения. Всички наши проверки досега показват, че „Лукойл“ не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон или митническа разпоредба. Без да има ясни доказателства, не бих искал и медиите, и политиците да злоупотребяват с едни такива обвинения, подчерта премиерът.

По думите му, ако се намери следа за такова нещо, от правителството ще бъдат ясни и прозрачни и ще го представят пред медиите. Заобикаляне на санкциите има и това не е специфичен български проблем, този проблем трябва да се изследва на общоевропейско ниво, каза Денков.

Запитана за конкретни мерки за санкции по отношение на Русия и по-конкретно, че Бургаската рафинерия на "Лукойл" ги е избягвала, Марейд Макгинес отговори така: "Тези санкции са най-задълбочените, които Европа някога е прилагала. Колкото повече са санкциите, толкова по-голяма е опасността да се избегне изпълнението им. За да се избегне такова заобикаляне, трябва да бъдем изключително стриктни и да внимаваме за потоците на търговия. Знаем, че има определени стоки, които отиват на бойното поле, идващи от държави, които заобикалят тези санкции", каза еврокомисарят.

Комисар Макгинес заяви, че "е ясно, че България ще се присъедини към Еврозоната, но това изисква да се покрият конкретни критерии".

Комисар Макгинес и министър Асен Василев ще посетят ГКПП "Капитан Андреево". "Това е моето първо посещение в България. Утре ще посетим пункта "Капитан Андреево". Дискусиите днес бяха изключително полезни. Имах възможност да посетя и да се разходя из страната, за да мога да представя информация на моите колеги", каза комисар Макгинес.

Тя заяви, че работят по проект за пране на пари.

Министър Асен Василев отправи благодарности на комисаря. "Виждаме доста сериозна активизация на внос и износ на стоки от Русия през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави. Крайната дестинация на тези стоки е ясно, че е Русия. Затова по този въпрос България е започнала много активна работа с Европейската комисия, за да се идентифицират компаниите, каналите и те да бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус на работата ни заедно с Комисията на "Капитан Андреево", съобщи Василев.

По думите на министър Василев трафикът на "Капитан Андреево" е бил овладяван чрез бързо пропускане на превозни средства и съответно липсата на проверка.

Относно ветото на президента Денков каза, че очаква то да бъде преодоляно много бързо, защото аргументите, които се използват, не са адекватни. Със сигурност народните представители знаеха много добре какво гласуваха, когато беше прието решението за изпращане на тази помощ, посочи премиерът. Самият факт, че повече от 30 години тези бронетранспортьори не са използвани нито в МВР, нито към армията, показва, че не са били необходими, подчерта Денков.

Според него аргументът, че могат да бъдат използвани при военни действия също може да се оспорва, защото при една добре оборудвана българска армия, тези бронетранспортьори по-скоро биха пречели, отколкото да помогнат.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев